Със завидна бързина, за едва 20 минути и без никакъв дебат, депутатите решиха окончателно: отнемат се лицензите за организиране на лотарийни игри на всички частни компании, а монополист на пазара става Държавният спортен тотализатор. 

Очаква се законът да влезе в сила до дни - с обнародването му следващата седмица в Държавен вестник. С този акт лицензите на частните организатори ще бъдат автоматично прекратени. Хората, закупили т.нар. талончета за търкане, които са спечелили от тях, няма да могат да ги осребрят след обнародването. И ще трябва сами да търсят правата си.

Проектът за изменения в Закона за хазарта мина вчера също толкова бързо и през ресорната бюджетна комисия в парламента, като се очакваше да влезе в дневния ред за пленарна зала следващата седмица. Изненадващо се яви днес като извънредна точка - по предложение на вносителя на измененията Валери Симеонов. И до днес остава неясно защо първият проект на лидера на НФСБ по тази тема, който предвиждаше доста по-леки мерки, а не национализация/монополизация, не бе така сърдечно прегърнат от коалиционния партньор през 2018-а. Тогава ГЕРБ го прати за нотификация в Брюксел, той се върна без забележки, но председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) го остави да отлежава в деловодството. Там си е и до днес.

Каква цел бе постигната

По същество обаче с приетите днес текстове не се постига нито една от целите, заявени от управляващите с измененията. Когато проектът се появи в средата на миналия месец мотивите бяха ограничаване на тази масова болест - търкане на талони на щастието, както и повече постъпления за държавна издръжка на масовия спорт.

С окончателните текстове, приети днес обаче, стана ясно, че няма да се ограничава разпространението на лотарийни билети. Тотото просто ще трябва да обособи отделни пунктове, щандове и др. подобни в търговските обекти, ако иска да продава там. С други думи - ако сега талоните се продават и на касите в магазините, бензиностанциите и пр., то пак ще се предлагат в същите обекти, но изнесено в обозначен щанд на тотото.

По време на вчерашното заседание на бюджетна комисия от тотализатора изразиха резерви към поддържането на нови пунктове. Сега разполагали с общо 1553 обекта за разпространение, като 2/3 от тях са външна мрежа (1003). Това са контрагенти, с които тотото работи – "Табак маркет" (на които е Lafka, б.р.), "Български пощи", малки магазинчета в страната и др. Разходите били големи, посочиха представителите на държавното предприятие. Но депутатите от ГЕРБ и НФСБ им отвърнаха, че даже трябва да са благодарни - сега нямало да имат конкуренция на пазара.

Така, ако иска да се възползва от монопола си, тотото ще трябва да вложи в разширяване на мрежата, която в огромни мащаби държи сега "Национална лотария" на бизнесмена "в изгнание" Васил Божков. Иначе едва ли ще може да реализира големите приходи и съответно големите отчисления за масовия спорт, за които говорят управляващите.

Днес депутатите решиха още да не "пипат" рекламата на хазарта (за разлика от предходния проект на Симеонов, в който се предвиждаха ограничения). Това също е любопитно предвид факта, че в годините управляващите многократно са изразявали позиции против агресивното рекламиране на лотариите, най-вече в национален ефир - организиране на игри и показване на "милионери" с чекове в ръка. Този вид реклами остават непроменени. Разликата е, че ще се правят само от тотализатора.

Гаранция-Франция

Още нещо любопитно се случи с този закон. В оригиналния проект на Симеонов бе записано, че лицензите на частните оператори се отнемат в 3-месечен срок от обнародването. Бяха разписани още банкови гаранции, че хората с неизплатени печалби ще си ги получат и със закриването на частните компании.

От това не остана нищо в окончателния вариант, приет и вчера на комисия, и днес в зала. И то по предложение (формално) на... депутата на Валери Симеонов - Йордан Апостолов. Или един закон, излязъл изпод перото на една партия, накрая се оказва в два различни варианта.

Лицензите ще се отнемат вероятно още другата седмица, с обнародването в Държавен вестник, а хората с неизплатени печалби ще трябва да си ги търсят сами по съответния ред. Мотивът: това са търговско-правни отношения, а и те са се съгласили с условията на играта със закупуването на съответния лото талон. В масовия случай обаче лотариите посочват, че не носят отговорност при форсмажорни обстоятелства, за каквото може да се сметне бързата промяна в закона и отнемането на лиценза. Част от печалбите пък (големите) се изплащат "на порции". Или ако има хора с неизплатени пари, то те ще трябва да си търсят правата в съда.

Поне една цел е постигната

Макар и видимо проектът да не постига заложените в началото цели, постигна една друга - намери нещо като основание и застраховка от съдебно дирене за елиминиране на лотарията на Божков. Излишно е да се споменава, че този текст мина бързо, без дебат и вчера, и днес.

А текстът гласи следното:

"Чл. 86. (1) Комисията прилага принудителна административна мярка - окончателно отнемане на издадения лиценз за организиране на хазартни игри или за дейност по чл. 1, т. 2, в следните случаи: при установяване, че са представени неверни данни или документи с невярно съдържание, въз основа на които е издаден лицензът или е определена дължимата такса по чл. 30, ал. или 4". 

Именно за това претендира сега държавата - че от "Национална лотария" са спестили на хазната 250 милиона лева за пет години (които в устата на главния прокурор Иван Гешев станаха над 500 милиона) по гореописания член и алинеи. От "Национална лотария" оспорват това твърдение, поради факта, че таксите, които са заплащали, както и видът им, са били системно одобрявани от Държаваната комисия по хазарта. Оттам обявиха още, че са сезирали Европейската комисия за "национализацията" на бизнеса им.

На фона на всичко това Васил Божков все още се намира в Обединените арабски емирства, а държавата подготвя документи с искане за екстрадицията му. Така и не стана ясно как бизнесменът е решил да напусне страната непосредствено преди предстоящия си арест. Но пък у нас се сдоби задочно със седем обвинения. Отделно, след сигнал на дългогодишните му бизнеспартньори сем. Найденови, започна и второ досъдебно производство за убийства и изнасилвания. 

С друга промяна тотото влезе в забранителния списък за приватизация.