Еврофобската група на англичанина Найджъл Фараж в Европейския парламент се разпадна днес, след като я напуса една латвийска депутатка.

Съществуването на политическа група изисква в нея да членуват избраници от най-малко седем държави от ЕС, които Фараж събра трудно при свикването на сегашния парламент след евроизборите от 22 до 25 май. В 48-членната му фракция на име "Европа на свободата и пряката демокрация" (ЕСПД) преобладават депутати от неговата Партия за независимост на Обединеното кралство и от италианското популистко движение "Пет звезди".

Латвийската евродепутатка Ивета Григуле е подписала тази сутрин декларация, че напуска ЕСПД. На уебсайта на групата се появи съобщение, според което председателят на парламента, соиалдемократът Мартин Шулц и лидерът на групата на Европейската народна  партия Манфред Вебер, и двамата германци, са "изнудили" Григуле да напусне Фараж. Това, казали те, бил единственият начин тя да оглави делегацията на парламента за Казахстан. Нямаше веднага реакция от Шулц и Вебер.

С това членовете на ЕСПД увеличават нерегистрираните членове на Европарламента на 100 от 52. Сред тях от самото му учредяване са 23-ма депутати на крайнодесния френски Национален фронт. Лидерката му Марин Льо Пен за разлика от Фараж не можа да събере съмишленици от седем държави-членки на ЕС. Силно его, лидерски амбиции, както и конкретни политически различия не им позволиха да се обединят в обща политическа група.