Франция, Германия, Италия и Полша настояват Еврокомисията да реформира европейското законодателство в областта на конкуренцията, предаде АФП.

Писмото, цитирано от "Политико", е до изпълнителния заместник-председател на ЕК Маргрете Вестагер. Авторите му са министрите на икономиката Брюно Льо Мер на Франция, Петер Алтмайер на Германия, Стефано Патуанели на Италия и Ядвига Емилевич на Полша.

Авторите смятат, че реформите, които искат, ще позволят на ЕС да се съревновава с китайските компании и американските дигитални гиганти. Четиримата министри нястояват да се приеме работен план през идните седмици.

Всички предложения ще бъдат взети предвид в продължаващия дебат, заяви говорител на Еврокомисията, след като потвърди за писмото.

През декември 2019 г. Маргрете Вестагер, която е еврокомисар за конкуренцията и цифровата икономика, обеща да актуализира европейските правила за конкуренцията. Така според нея ще бъдат отчетени промените, породени от глобализацията и цифровизацията. Тя обаче се забави с оповестяването на конкретна дата и това видимо предизвика нетърпението на Франция и Германия, отбелязва АФП.

Париж и Берлин, които са много критични, след като миналата година ЕК забрани сливането на германския концерн „Сименс“ и френската група „Алстом“. То би създало европейски железопътен гигант, който да се противопостави на китайската конкуренция.

В писмото до Вестагер се изтъква, че характерът на конкуренцията се е променил. Четиримата министри смятат, че европейските компании трябва да се съревновават с чуждестранни фирми, които понякога са облагодетелствани от значими държавни помощи и от защитени вътрешни пазари. Те призовават Комисията да предложи преработена версия на разпоредбите за контрол върху обединяването на компании, за да се улесни сливането между големи европейски фирми и да се създадат гиганти в световен мащаб.

Авторите на писмото също така искат и насоки за създаването на съвместни предприятия, което ще позволи на компаниите от ЕС, най-вече на малките и средни предприятия и стартъпите, да имат по-ясна представа за това, което е позволено и което не е.

На 10 март Маргрете Вестагер и еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон трябва да представят план за промишлената стратегия на ЕС.