Одитът на КТБ ще покаже, че капиталът на банката е отрицателен и е много вероятно още преди края на този месец БНБ да отнеме лиценза ѝ. Това съобщиха отлично информирани източници на Клуб Z.

Според тях при проверката на трите одиторски фирми ще излязат данни, че банката, в която мажоритарен собственик е Цветан Василев, е на минус с малко повече от 700 милиона лева. Собственият капитал на КТБ по устав е 630 млн. лева, което означава, че отрицателният капитал ще е над 70 млн. лева.

Резултатите от одита се очаква да бъдат публично оповестени след 4 дни, въпреки че основната рамка на информацията от проверката е известна на мнозина. Очаква се след оповестяването на данните БНБ да се запознава с тях няколко дни преди да се произнесе за съдбата на банката. Този срок обаче няма да бъде по-дълъг от седмица и ако в това време не се намери някой, който да попълни капитала централната банка ще премине към действие - отнемане на лиценза и фалит на КТБ.

При този сценарий само хората с депозити до 196 000 лева ще получат парите си. Другите ...

Преди ден в София пристигнаха представители на фонда ЕПИК, който декларира готовност да участва в стабилизиране на банката. На срещите обаче станало ясно, че групата инвеститори, представлявани от компанията, са готови да влагат пари единствено след ясен ангажимент от страна на българското правителство. Те искали само миноритарно участие в КТБ, а идеята им била мажоритарен собственик да стане държавата