България не е сключвала никакви тайни споразумения за влизането си в еврозоната.

Това заяви пред БНР финансовият министър Владислав Горанов в отговор на твърдения на проф. Стив Ханке, известен като бащата на валутния борд у нас.

Според професора България не трябва да се присъединява към еврозоната като допусна, че може да има тайни споразумения, които ще наложат на страната дискриминационни условия.

Запитан дали е участвал в срещи на високо ниво, в които от България е поискано нещо допълнително и неизвестно за обществото, за да получи зелена светлина за еврото, Горанов отговори:

"Твърденията за тайни споразумения са спекулации".

"Всичко, което е поискано от нас, се съдържа в решението на еврогрупата от юли 2018 година. Тази кореспонденция може да се намери и на страницата на българското финансово министерство с конкретните ангажименти, които ние сме си поставили като задачи да решим до присъединяването към ERM-2 и няма никакви тайни или допълнителни изисквания към нашата страна в тази посока. Мога да потвърдя, че подобни твърдения за някакви скрити споразумения или допълнителни условия към нас са по скоро в сферата на спекулациите", отбеляза още финансовият министър.

Той се противопостави на тезата на Ханке, че България не трябва да въвежда еврото и отбеляза, че това е втората валута в света след долара. Той бе категоричен, че българският лев ще остане със сегашния си курс до влизането в еврозоната и че обезценяване на спестяванията на българите няма да има.