Дипломат №1 на ЕС Жозеп Борел се извини в събота заради свое изказване, което бе свързано с протестите на младежи, вдъхновени от шведската екоактивистка Грета Тунберг и което породи полемика, предадоха световните агенции, съобщава БТА.

По време на дебат в сряда 72-годишният Борел подложи на сериозно съмнение ангажимента на младежите, мобилизирани от Грета, и каза, че те не си дават сметка за цената на необходимите мерки, за да се спре климатичното затопляне.

Тогава Борел спомена за "синдром Грета" по адрес на младите екоактивисти.

Той каза: "Много е хубаво да излизаш и да протестираш срещу климатичните промени, докато не поискат от теб да допринесеш за плащане на разходите, които това ще изисква".

После Борел попита: "Бих искал да попитам дали тези млади хора си дават сметка колко ще струват тези мерки", визирайки цената на мерките срещу глобалното затопляне.

Групата на Зелените в Европейския парламент разпространи откъс от видеото с изказването на Борел и определи думите му като неприемливи от страна на представител на ЕС.

Днес в туитър Борел, който е на посещение в САЩ, написа: "Искам да се извиня на всеки, който може да се е почувствал обиден от моята неуместна препратка към важното младежко движение, борещо се срещу климатичните промени".

Европейската комисия се дистанцира от полемичното изказване на Борел още вчера. Борбата срещу климатичните промени е приоритет за европейския изпълнителен орган, оглавен от Урсула фон дер Лайен.