Формирането на новото правителство в Ирландия ще е тежка задача за трите основни партии, тъй като нито една от тях не успя да изпревари сериозно другите. Това сочат данните от проведения вчера екзитпол на "Ипсос", поръчано от група местни медии. 

Партията „Фине Гейл“ (груб превод – „Ирландско семейство“), ръководена от премиера на Ирландия Лео Варадкар, спечели 22,4 %, „Фиана Файл“ („Войници на съдбата“) и „Шин Фейн“ (груб превод - "Само ние") получават съответно 22,3 % и 22,2%.

Лявоцентристи от "Шин Фейн" отбелязват почти 9% ръст от предишните парламентарни избори.

Резултатът показва, че партиите ще трябва да се борят за съставяне на мнозинство и могат да се нуждаят от коалицията от няколко партии, за да управляват.

Макар в преговорите за Брекзит Варадкар да успя да издейства премахването на перспективата между републиката и британския субект Северна Ирландия да се установи "твърда граница" с митнически проверки, той все пак загуби популярност у дома, заради социални проблеми в страната, свързани с високите цени на жилищата и наемите, както и влошаването на качеството на здравеопазването. Лявата партия "Шин Фейн", която все повече се разграничава от ИРА, която до 1998 г. води въоръжена борба с британските власти в Северна Ирландия, от своя страна обещава да разреши тези проблеми, и да предложи алтернатива на гласоподавателите.

Варадкар в своята финална предизборна реч заяви, че политическата разединеност на страната може да доведе до „истински трудности“ във формирането на правителство, и има опасност от управленческа криза и дори нови избори.

Той и "Фиана Файл" вече изключиха възможността партиите им да се коалират с „Шин Фейн", но лидерът на дясноцентристите Мишел Мартин заяви, че няма намерение да се коалира и с партията на Варадкар, което намалява допълнително опциите за формирането на правителство след изборите.

Зелените са спечелили 7,9% от вота, Лейбъристите - 4,6%, социалдемократите - 3,4%, а лявото обединение "Солидарност - хора пред печалби" - 2,8%, така че "сглобяването" на властта определено ще бъде комплексно.

Изборите за пръв път от десетилетия се провеждат през уикенда, което доведе до ръст