Практиката ръководството на Народното събрание да не допуска въпроси и питания в парламентарния контрол, адресирани до премиера Бойко Борисов, не е забравена.

В последните 25 дни двама народни представители са се опитали да поканят Борисов за петъчно участие в Народното събрание. И двата пъти са получили отговор, че въпросите им са "в несъответствие с Правилника за организацията и дейността на Народното събрание". Къде точно е разминаването - няма практика да се съобщава публично. Най-често обаче се спират въпроси с мотив, че не са от пряката компетентност на съответния министър, вицепремиер или на премиера. 

В първия случай, който е от януари месец, е отклонено питане на социалиста Красимир Янков, озаглавено "Относно изпълнение на Програмата за управление на правителството на Република България за периода 2017-2021 г." Адресат е Бойко Борисов, но е получен отказ от ръководството на парламента питането да стигне до пленарната зала. Янков се е опитал да пита същото и в края на 2019 г. - отново неуспешно.

Вторият случай е съвсем пресен - депутатът от левицата Антон Кутев е отправил въпрос към министър-председателя заради подопечната му по закон Държавна агенция "Национална сигурност". Въпросът е по много актуална тема - за осъщественото от ДАНС ползване на специални разузнавателни средства срещу началния на Военновъздушните сили ген. Цанко Стойков. За подслушването на генерала се разбра, когато главният прокурор Иван Гешев "мотивира" с публикуване на извадки от прокурорско постановление искането си Конституционният съд да тълкува обхвата на имунитета на президента срещу разследвания.

От разпросранения от прокуратурата документ се разбраха две неща: първото е, че при подслушване на ген. Стойков е "закачен" по всяка вероятност президентът Румен Радев. В разговорите става дума за действия по осигуряване на документи от ВВС за КПКОНПИ по проверка за конфликт на интереси срещу Радев. Тя е заради назначаването на Десислава Генчева (вече Радева и президентска съплуга - б.р.) във ВВС, докато държавният глава е началник на военната ни авиация (КНКОНПИ вече се произнесе, че конфликт на интереси няма, а в петък стана публична и вътрешната проверка в Министерството на отбраната за това имало ли е укриване на документи - за това можете на прочетете ТУК). 

Второто разкритие от документа бе, че срещу ген. Стойков тече разследване, в рамките на което е бил подслушван. И днес Гешев говори за въпросния случай, като обясни, че началникът на ВВС е попаднал в разследване на Специализираната прокуратура, а не на военната (както би било логично по закон), защото разследването всъщност било по отношение на търговско дружество, което прави доставки за армията. 

И на този въпрос обаче Борисов няма да отговори - въпреки че като премиер е принципал на ДАНС. 

От началото на третия си премиерски мандат, Бойко Борисов се е явявал в парламентарния контрол точно 6 пъти - два пъти през 2017 г., три пъти през 2018 г. и само веднъж през изминалата 2019 г., показа справка на Клуб Z. 

За тригодишния период, в който е на власт настоящото правителство, към министър-председателя са зададени общо 21 питания и 29 актуални въпроса. За отговор са допуснати едва 5 питания и 9 въпроса - тоест около 1/3 от зададените. Във всички останали общо 24 случая темите са били "в несъответствие", става ясно от справката. Два са зададените, но оттеглени от самите депутати въпроси. Случайно или не - и в двата случая оттеглящите са били народни представители от управляващото мнозинство. 

Из правилника на парламента

В Правилника за организацията и дейността на Народното събрание е описано какви въпроси и питания могат да се отправят към членовете на правителството. Текстовете гласят: 

95. (1) Народните представители отправят до министър-председателя, заместник министър-председател или до министър въпроси от актуален характер, които представляват обществен интерес и са в техния ресор на управление или засягат дейността на ръководената от тях администрация.
(2) Към министър-председателя се отправят въпроси, които се отнасят до дейността на правителството.

И по отношение на питанията: 

Чл. 98. (1) Народните представители отправят питания до членове на Министерския съвет.
(2) Питанията трябва да се отнасят до основни страни от дейността на министър-председателя, заместник министър-председателя, отделните министри или на администрацията, за която те отговарят.
(3) Към министър-председателя се отправят питания, които се отнасят до общата политика на правителството.