Американският президент Доналд Тръмп ще представи днес предложението си за бюджет на Съединените щати за следващата 2021 г., предаде Ройтерс, като се позова на в. "Уолстрийт джърнъл", цитирани от БТА.

Бюджетът ще бъде в размер от 4,8 трилиона долара. Проектобюджетът на Тръмп предвижда намаляване на средствата за социална сигурност и на чуждестранните помощи. Политиката, в която той изглежда доста последователен.

Предвижда се обаче увеличаване на военните разходи с 0,3 процента до 740,5 милиарда долара за финансовата 2021 г. и увеличаване на средствата за отбрана и за ветераните. Дори увеличението да не бъде прието, а бюджетът за отбрана да остане като миналогодишния, то САЩ ще продължат да са страната, която отделя най-много пари за военната си индустрия в света. Следващите 10 държави дават по-малко от Вашингтон взети заедно.

Проектобюджетът на Тръмп едва ли ще бъде одобрен от контролираната от демократите Камара на представителите, особено предвид факта, че тази година са изборите за президент на Съединените щати, отбелязва Ройтерс.