Референдум, проведен вчера в Швейцария, проправя пътя за затваряне на законова празнота относно правата на лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални чрез разширяване на законите срещу расизма, така че да покриват и сексуалната ориентация, показва допитване, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Консервативна Швейцария, за разлика от много от западноевропейските си съседи, до момента няма закони, които изрично да защитават лесбийки, гейове и бисексуални от дискриминация.

През 2018 г. парламентът одобри закон за разширяване на прилагането на разпоредбите срещу расизма, така че да може нарушителите да бъдат осъждани на до три години затвор.
Противниците на промените събраха 50 000 подписа, нужни според швейцарската система за пряка демокрация, за да се постави въпросът на гласуване, състояло се днес.

Около 62 процента от избирателите са подкрепили промяната, показва анкета на социологическия институт Ге Еф Ес.Берн (GFS. Bern Ag.), направена 30 минути след затварянето на секциите за гласуване по обяд.

Правителството подкрепи новия закон, а поддръжниците на промяната използваха плакати, на които две розови сърца се притискат едно в друго под чадър. Опонентите определиха промяната като посегателство върху свободата на словото.

По другия въпрос - дали да се засили участието на държавата в регулирането на пазара с жилища, резултатът ще е отрицателен, показват прогнозните данни на Ге Еф Ес.Берн, предаде ТАСС. 

Те сочат, че 58 процента от гласувалите отхвърлят инициативата, съобщи радиотелевизионната компания Ер Те ЕС, която следи онлайн броенето на гласовете.