Повече от 20 дела се водят срещу "Левски" на обща стойност около 400 000 лева, заяви адвокатът на клуба Иво Ивков пред БНТ. Тук не влизат исковете на "Главболгарстрой" - за 3,8 млн. лв., и на бившия основен спонсор "Виваком" за над 3 млн.

“Делата са близо 21, но непрекъснато излизат нови. Лешоядите започват да кръжат все по-ниско. "Левски може да е ранен, но в момента всичко в клуба функционира. Исковете са на стойност около 400 000 лева и са за периоди, в които е управлявало предишното ръководство”, заяви Ивков пред държавната телевизия. 

“Жалкото е, че сред тези лешояди е и БФС. В нарушение на собствената си процедура и неспазвайки собствения си дисциплинарен правилник, оттам ни заплашиха с отнемане на точки. В БФС трябва за влязат в 21-и век, за съжаление 20-и го пропуснаха”, добави Ивков по повод дело, спечелено срещу "Левски" от мениджъри на футболисти в Спортния арбитражен съд в Лозана.

Преди дни стана ясно, че юристът, син на клубното величие Кирил Ивков, е спестил на "сините" 400 000 евро за спечелено дело срещу бившия треньор на отбора Делио Роси във ФИФА.

Ивков-младши е оптимист за любимия си клуб:

“Всеки сега трябва да върши каквото зависи от него. Не мисля, че положението е толкова пагубно. Ще цитирам голямата американска писателка Тони Морисон - тя е Нобелов лауреат и има есе “Няма място за страх, няма място за притеснение”. Това казвам на привържениците, нека малко да се усмихнем. Каквото има да се случи, ще стане. В някои от случаите има суми, които се дължат, но ние не смятаме, че са толкова. В други случаи изобщо не смятаме, че дължим. В трети - да, дължим, но ще платим, когато клубът има възможност. Чакат ни тежки месеци, но това може да се окаже, че е за добро.”

В петък вечерта изпълнителният директор на "Левски" Павел Колев се срещна с привърженици и заяви, че не може да се ангажира с прогноза дали тимът ще завърши сезона и какво е близкото бъдеще. Той призова феновете за помощ - да дойдат на стадиона и да участват в инициативи. 

Финансовият ни хоризонт е къс, каза Колев, който днес ще разговаря с треньорското ръководство и футболистите.

“Ролята на изпълнителния директор е да направи "Левски" атрактивен и да привлече инвеститори. Моята е да спечеля поверените дела, на треньора - да има добър тим, а тази на  футболистите да играят. Ако на 15 февруари победят пред пълен стадион, а след това отстранят и "Лудогорец" за Купата, мислите ли, че "Левски" няма да е атрактивен за инвеститори и да продължи да съществува", коментира оптимистично Иво Ивков.

Той се изказа и за предложението на премиера Бойко Бориов феновете да вземат акциите и да участват в издръжката на любимия си клуб.

"Акциите да отидат при феновете? Премиерът е премиер от 10 години, не съм съгласен с него, но няма да го коментирам, предполагам, че той знае какво говори. Всички тези срещи са излишни. Ние трябва да се хванем за ръце и да си помогнем сами. Ако някой дойде и помогне по неунизителен начин - добре дошъл. Всичко си зависи от екипа и как ще бъдат привличани средства. На първо време двигателят може да работи и без големи запаси от гориво”, каза в заключение Ивков.