С разрешение за реекспорт, дадено от наблюдаващия прокурор от Районната прокуратура във Варна, нови 74 контейнера с италиански отпадъци ще напуснат пристанище Варна-запад.

Това стана ясно днес на съвместна пресконференция на държавното обвинение, МВР и териториална дирекция „Северна морска“.

54 от 40-футовите контейнери ще бъдат върнати на изпращача – италианската фирма „Дентичепантелоне“ в град Салерно с контейнерния превозвач CМACGM БългарияЕАД, а други 20 ще бъдат транспортирани с контейнерния превозвач „Мерск“.

От прокуратурата напомнят, че вече 28 от общо 127 контейнера бяха натоварени и транспортирани за Италия с разрешение пак на Районна прокуратура, която ръководи досъдебното производство по случая с контейнерите с получател регистрираното в София дружество "Блацион“ ООД. След изтичане на режима за временно съхранение до 90 дни в тях бяха открити смесени, а не декларираните пред митницата пластмасови и каучукови отпадъци.

Досъдебното производство се води по член 353г, ал. 1 от Наказателния кодекс, като престъплението по този текст ангажира наказателната отговорност на всеки, който в нарушение на установения ред пренася отпадъци през границата на страната.

Въпросните 127 контейнера от Италия са пристигнали на пристанище Варна-запад от 9 октомври до 25 ноември миналата година. Разследването на вноса и предназначението им достигна и до проверка на площадката на фирма „Траш юнивърс“ ЕООД в град Гълъбово, след като се оказа, че италианският боклук е предназначен за горене в пещите на ТЕЦ-а на „Брикел“ ЕАД.

"Междувременно стана ясно, че на друго варненско пристанище е акостирал кораб, натоварен също с вакуумирани бали от Италия. Извършена е била незабавна проверка. Установено е, че корабът доставя тъй нареченото гориво RDF, предназначено за изгаряне в завод в Северна България", допълват от прокуратурата.

Очаква се и останалите 25 контейнера с италиански боклук да бъдат върнат обратно в Салерно, заяви апелативният прокурор Владимир Чавдаров днес пред журналисти.