Енергийна сигурност и диверсификация на доставките, падане на визите за САЩ и покупката на изтребителите F-16.

Това са били част от темите, които премиерът Бойко Борисов и помощник държавния секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Матю Палмър са обсъждали днес в Министерския съвет, съобщават от правителствената пресслужба. На разговорите е присъствала и американската посланичка у нас Херо Мустафа, която по-рано през деня отново даде заявка, че името на българския съдия Андон Миталов няма да е единственото обявено. "То е първото, но в никакъв случай няма да е последното", даде заявка Мустафа, визирайки "черния списък" на Щатите за забрана за влизане в страната на лица, уличени според Вашингтон в корупция.

Дали Миталов и останалите имена днес са били повод за разговор - от "Дондуков" 1 не съобщават. Цитиран е само Борисов да говори за доброто партньорство между двете страни.

"България и САЩ са съюзници и стратегически партньори. Сътрудничеството ни е изключително широко с тенденция да продължава да се задълбочава не само на двустранна основа, но и в рамките на НАТО и на ЕС-САЩ", е заявил Борисов.

В хода на разговора бяха изтъкнати резултатите от срещата на българския премиер с американския президент Доналд Тръмп в Белия дом през ноември 2019 г., посочват още от МС (По време на срещата с Тръмп Борисов му говори и за случая "Николай Малинов", като заяви, че трудно можел да обясни как съдията (Миталов) го е пуснал да пътува за Москва при положение, че у нас Малинов се разследва за шпионаж в полза на руската държава).

По време на срещата премиерът посочил още, че сигурността и отбраната са сред основните измерения на диалога между двете страни.

"Придобиването на изтребителите F-16 Block 70 е съществена стъпка напред в модернизирането на българските Военновъздушни сили, както и допълнително укрепва връзката между двете страни", заявил.

Друг акцент на срещата е бил допълнителното насърчаване на икономическия обмен между България и САЩ. Била е посочена устойчивата тенденцията за растеж. Данните от търговския стокооборот показват, че той е нараснал с 3,7% за периода януари - септември 2019 г. в сравнение със същия период на 2018 г.

"От значение за нас е и привличането на преки американски инвестиции във водещи сектори на българската икономика", заявил Борисов.

По думите му включването на България в Програмата на САЩ за безвизово пътуване безспорно би довело до откриване на допълнителни пътища за икономическо сътрудничество и на още по-активно засилване на контактите между хората.

"По време на срещата бе високо оценено енергийното партньорство със САЩ, което има потенциала да допринесе за енергийната сигурност на България и за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка, включително чрез вноса на втечнен природен газ на конкурентни цени", посочват още от правителствената пресслужба.

В този контекст не се съобщава да са водени разговори и за "Турски поток", който САЩ обявиха, че санкционират и чието разклонение у нас Борисов нарича "Балкански поток".