В предпоследната година от президентския си мандат Румен Радев ще се сблъска с най-голямото изпитание в политическата си кариера. Изпитание, което или ще я прекрати, или ще превърне Радев в още по-сериозен фактор. Засега обаче обстоятелствата не са на негова страна - задават се времена, в които на Радев истински ще му пари под краката. И този път няма да се измъкне с печелившия досега имидж на генерал, пилот, опозиционер на властта - и мъж, който прави коремно набиране от раз.

Създаването на политически проект под егидата на Радев не представлява реална заплаха за статуквото на ГЕРБ, макар лидерката на БСП Корнелия Нинова да твърди обратното. Той не е професионалният политик Георги Първанов, който след двата си президентски мандата използва социалистическо ноу хау за проекта си АБВ. Днес е в партера, но на изборите през 2014 година АБВ прескочи бариерата и стана коалиционен партньор във втория кабинет на Борисов. При сегашния президент е друго: към момента “партия на Радев” звучи като блъф, а самият той е по-скоро в позиция да отбива удари.

Удар след удар

Първо главният прокурор Иван Гешев запита Конституционния съд (КС) дали президентът е недосегаем. И ако не, в кои случаи може да му се търси наказателна отговорност. Това е същността на искането за задължително тълкуване от КС на въпросите кога прокуратурата може да образува досъдебно производство срещу държавния глава въпреки имунитета му, какво следва да прави с разследването и що е то държавна измяна, която би дала основание за импийчмънт. Развръзката се очаква в ранната есен.

За да подскаже, че питането не е случайно, прокуратурата публикува запис на разговор между Радев и командира на Военновъздушните сили (ВВС) Цанко Стойков. В тях командващият ВСС съгласува как действа при проверка на антикорупционната комисия, свързана с назначението на настоящата съпруга на президента за пиар на ВСС. По БНР вчера главният прокурор продължи с “подсказките” - записите са от разследване на Специализираната прокуратура срещу частна фирма, доставяла на ВСС оборудване “за милиони”. В рамките на това разследване от ДАНС е бил “слушан” и ген. Стойков.

Сюжетната линия

“Касае се за една фирма, която е контрагент на Министерството на отбраната и въобще на въоръжените сили за различни доставки за стотици милиони през годините. В хода на това разследване ДАНС в един момент са експлоатирали СРС, извън наказателно производство - не по искане на прокурор, изготвили са записи, преценили са, че те са относими към това разследване, пратили са ги на наблюдаващите прокурори и те са ги присъединили към досъдебното производство”. Това бе обяснението на  Гешев, предизвикало отново коментари за законността на подслушването.

Броени часове след интервюто на главния прокурор, името на фирмата стана известно - “Балкантел” ООД. Миналото лято офиси на дружеството и жилища на “свързани лица” бяха претърсени от Специализираната прокуратура. Тогава бе съобщено, че обиските се извършват в рамките на разследване за престъпен сговор (организирана престъпна група) за корупционна търговия с влияние по повод оборудване, доставено от фирмата за нуждите на ВВС.

Какво се знае за тази фирма

Компанията с 30-годишна бизнес история е доставяла технически средства не само на Министерството на отбраната, но и на МВР, Национална компания “Железопътна инфраструктура”, АЕЦ “Козлодуй”. В периода 2002-2017 година “Балкантел” е работила по шест проекта за Военновъздушните сили. В този период са се сменили няколко шефове на ВВС, в т.ч. и Радев, който беше командир от 2014 до есента на 2016 година. Последният и безспорно най-големият проект е за интегрирана система за централизиран контрол на основните комуникационни, информационни и навигационни системи на ВВС. С договор за 12,5 милиона лева през 2018 година “Балкантел” получава правото да я поддържа за 60 месеца - но не с обществена поръчка, а чрез пряко договаряне.

Дали има връзка между проектите, спечелени от “Балкантел”, и питането на Гешев до Конституционния съд - засега това си остава отворен въпрос. Тепърва ще става ясно и дали в този скандал е замесен и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Изглежда е необходима повече светлина върху капиталовите разходи на отбраната и върху фирмите, печелещи обществени поръчки.

Отсега е ясно обаче, че каквото и да предприеме президентът Радев в тази обстановка, все ще изглежда като контраудар. След като сне доверие от правителството, Борисов незабавно му отвърна, че и той не се ползва с доверието му “още от декември” - и че си търси враг, тъй като е опасно да се атакува прокуратурата.

Рано е да се предрича втори мандат

На Румен Радев му се налага да действа в ситуация, в която държавното обвинение, от години с нисък рейтинг, започва да печели обществени симпатии заради акциите си срещу недосегаеми олигарси. Но дори да оставим това настрана, въпросителните пред втори президентски мандат на Радев си остават. Подкрепата от БСП, издигнала Радев за президент, не отива по-далеч от обичайните декларации. Виси и този въпрос: дали Радев би бил кандидат на БСП, ако лидерът се казва не Корнелия Нинова, а Кирил Добрев например? На 26 април над 80 000 членове на социалистическата партия за първи път ще избират председател с пряко гласуване. Отсега е ясно, че битката ще е оспорвана. Разбира се, има и извънпарламентарни политически сили, но да се нагърбят с кандидат-президентска кампания преди самите те да са получили обществена легитимация е сериозно предизвикателство - комуникационно, ресурсово, финансово.

Не особено убедителни са и опитите на Радев да мобилизира зад себе си (не непременно леви) хора, които са недоволни от 10-годишното статукво. Част от тези хора просто няма как да преглътнат прокремълската му ориентация. Накрая да не забравяме и това: нов мандат (ако преди това не започне процедура по отстраняването на Радев) е пряко свързан и с резултата от следващите парламентарни избори.

Изпълнителната комисия на ГЕРБ реши, че няма да инициира отстраняване на президента. Преди това Радев беше заявил, че импийчмънт срещу него “най-много да напълни площадите”. Сериозна заявка. На Орлов мост вече загряват Костадин Костадинов и “Възраждане”...

Дойче веле