Последното посещение на руския президент Владимир Путин в България е през 2008 г. и може би е дошло време за визита, но подобно посещение трябва да бъде добре подготвено с "подписването на конкретни споразумения и проекти, за да има смисъл". Това заяви руският посланик у нас Анатолий Макаров пред журналисти в София, предаде БНР.

По думите на дипломата в момента се обсъжда възможност на посещение в България да дойде външният министър на Руската федерация Сергей Лавров.

Макаров коментира и обявяването от САЩ на името на съдия Андон Миталов, който получи забрана за влизане в САЩ заради данни, свързани с корупция. Името му бе огласено миналата сряда от държавния секретар Майк Помпео. 

"Удивен съм от решението на САЩ да наложи забрана за влизане в страната на съдия Андон Миталов заради корупция", заяви посланикът на Русия - "Както за всяко обвинение, така и в този случай би трябвало да видим доказателства и без доказване на вината не може да говорим за корупция".

Макаров обяви, че не познава въпросния съдия, както и работата му. 

"Но знам, че е правена проверка и че не са открити никакви нарушения за корупция. Знам, че Висшият съдебен съвет се е обърнал с молба към американските власти да предоставят информация имат ли факти и доказателства, за които българската държава не знае", добави дипломатът и изрази "съжаление за случилото се". 

Попитан дали България е фронтова държава в отношенията между Русия и Америка, посланикът на Москва обяви, че страната му не воюва с никого за територията на България, а Черно море е "море на дружбата". По думите му "единственото, към което Москва се стреми, е да осъществява тук свои проекти, които са икономически изгодни и за двете страни, както правят това и САЩ". 

Във връзка с изгонването на руски дипломати, обвинени в шпионаж и евентуална реакция от страна на Москва, Макаров обясни, че в международната дипломатическа практика действа принципът на реципрочност и страната му вероятно ще предприеме ответни стъпки, цитира още БНР.