След като миналата седмица стана ясно, че голяма част от пакета акции на "Булгартабак холдинг" са продадени от синдиците на КТБ на Българската фондова борса, днес - вече е ясен и купувачът. Това е безизвестната компания "Норд ВЕ", пише "Капитал".

Фирмата е собственост на Красимир Киров и е създадена през 2016 г. Съдружник на Киров е Ангел Манолов. Интересното - буквално ден след продажбата на акциите на бившия държавен мастодонт - Манолов е продал своите акции на Киров за 1000 лв. и така последният е станал едноличен собственик на капитала. 

Иначе - синдиците на фалиралата банка са продали дяловете на "Булгартабак" срещу едва 2 млн. лв. за 6% от собствеността. Сделката е сключена на цени между 4,50 и 4,90 лв. за акция, но според изданието повечето дялове са продадени на по-малката цена. 

Така, простите сметки показват, че една от най-големите компании на българската борса с някогашна капитализация от близо половин милиард лева - днес струва по-малко от 35 млн. лв. 

В момента компанията се контролира от група фирми от Лихтенщайн и Обединените арабски емирства, свързвани с депутата и бизнесмен Делян Пеевски. Сделката обаче няма да окаже сериозен ефект за масата на несъстоятелността на КТБ, защото през последните години "Булгартабак" се раздели с почти цялото си струващо пари съдържание. 

Фирмата-купувач - "Норд ВЕ" е отчела нулеви приходи за 2018 г. Същата е била и ситуацията в годината преди това. Според актуалния й баланс - единственият й актив са 1,5 млн. лв. от заеми.