Българската изложба в Лувъра, която стана повод за скадали през последните дни - ще бъде отменена. Това става ясно от съобщение на Министерство на културата, изпратено до медиите тази вечер. 

"Министърът и ръководството на БАН се обединиха около позицията, че предвид полученото в Министерството на културата становище от Светия синод на Българската православна църква, както и обществения отзвук относно организирането на експозицията с работното заглавие ,,Изкуство и култури в България (XVI – XVIII век)“, е добре тя да бъде отменена и на музея „Лувър“ да бъде предложена друга изложба, която да обхваща друг или по-широк период от българската история", пишат от МК в позицията си. 

Припомняме, че със специално писмо Светият синод на БПЦ отказа да даде благословията си за изнасяне на артефакти от Църковно-историческия институт и църковния музей за изложбата в Лувъра през лятото на 2020 г. Преди дни стана ясно, че организацията на българска изложба в Лувъра с работно заглавие „Българско изкуство от XVI до XVIII век“ събужда противоречиво отношение в различни наши институции. Директорът на Института по изследване на изкуствата към БАН проф. Емануел Мутафов предупреди, че изложбата ще бъде подредена в отдела за ислямско изкуство на музея в Париж и призова всички институции да откажат да предоставят експонати. Директорът на Националния археологически музей към БАН доц. Христо Попов пък обясни, че изложбата е с широк обхват и ще включва само български артефакти. Същото становище изрази и експертът Александър Баралис.

Отказът на Синода обаче беше обяснен с принципната позицията, която се спазва неотклонно от 2004 г. насам, когато е взето решение да не се изнасят предмети от църковните хранилища в чужбина, освен по изключение за поклонения.

От днешното съобщение на Министерството на културата става ясно, че България може да предложи други теми - "Праистория" или "Късно средновековие".

Става ясно още, че кореспонденция между министерството и БПЦ е водена още от януари. Решението на Синода пък е взето още на 20 януари тази година.