Английската Висша лига е вероятно най-силното футболно първенство в света. Там играят голяма част от най-добрите футболисти.

Една от главните причини това да е възможно е правилото „Босман“, влязло в сила през 1996 г. По неговия смисъл играчите от ЕС не се смятат за чужденци, ако обличат фланелките на отбори в други страни от Съюза. Стигна се дотам, че в определени моменти в титулярните състави на „Арсенал“ и „Челси“, например, да няма нито един англичанин.

Ще бъде ли прилагано правилото „Босман“ и след Брекзит? Ще се наложи ли клубовете от Англия да се разделят с огромна част от звездите си?

Клуб Z се обърна към експерти в Брюксел.

Да му мислят тези, които започнат да играят в Англия след края на преходния период, който изтича или на 31 декември 2020 г., или по-късно, стана ясно от думите на експертите. За тях вече няма да се прилага правилото „Босман“. Надеждата е в постигането на изгодно бъдещо споразумение между ЕС и Великобритания.

Но тези, които преди края на преходния период, са започнали да играят в Англия, няма да пострадат дори след неговия край.

Ето какво отговориха експертите на запитването на Клуб Z.

На първо място, УЕФА/ФИФА са органи със свое автономно управление. Членството в тези организации може да влече след себе си определени задължения, що се отнася до допускането на чуждестранни футболисти. Тези задължения, доколкото са приложими в ЕС, трябва да са съгласно законодателството на Общността.

По същия начин английската Висша лига е орган с автономно управление, което означава, че тя не е част от администрацията или публичния сектор на Великобритания.

По силата на член 4, алинея 1 от Споразумението за оттегляне обаче клаузите в него, засягащи свободното движение на работници, трябва да имат пряк ефект и хората трябва да могат да се позовават на него не само пред съдилищата, но и пред своя работодател. Там се казва следното:

„Разпоредбите на настоящото споразумение и разпоредбите на правото на Съюза, станали приложими по силата на настоящото споразумение, пораждат по отношение на и в Обединеното кралство същите правни последици като тези, които пораждат в рамките на Съюза и неговите държави членки. В съответствие с това юридическите или физическите лица могат по-специално да се позовават пряко на разпоредбите, съдържащи се или посочени в настоящото споразумение, които отговарят на условията за пряко действие съгласно правото на Съюза.“

Футболисти, обхванати от Споразумението

Правилото „Босман“ произлиза от клаузите за свободно движение на хора/работници от Договора за функционирането на ЕС (ДФЕС). Професионалните футболисти са работници по смисъла на законодателството на Съюза за свободното движение (и съответно според Споразумението за оттегляне). Случаят „Босман“ засегна някои ограничения в страните членки на ЕС, отнасящи се за граждани на държави извън него.

По време на преходния период цялото съществуващо законодателство на ЕС ще продължи да се прилага във Великобритания и в 27-те страни членки.

След края на преходния период правилата на ЕС за свободно движение на хора вече няма да се прилага във Великобритания. Това включва и свободния достъп на професионални футболисти от ЕС до футболни първенства в Обединеното кралство. Което означава, че допускането на професионални футболисти от 27-те страни членки на ЕС до британските първенства ще зависи от законодателството на Великобритания.

(Всяка от четирите съставни части на Великобритания има свое собствено футболно първенство. Става дума за Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия – б.р.)

Но футболистите от 27-те страни от ЕС, които в края на преходния период вече играят във Великобритания и продължават да играят след него, са защитени от Споразумението за оттегляне. Те ще могат да продължат да се състезават там при същите условия като британските граждани.

По същия начин след края на преходния период британските професионални футболисти няма да бъдат облагодетелствани от правилата на ЕС, включително от свободен достъп до футболните първенства на 27-те страни членки. Това означава, че допускането на професионални футболисти до първенствата на страните членки ще зависи от правилата на всяка една от тях.

Тези британски футболисти, които в края на преходния период вече играят в страна членка на ЕС и продължават да играят в същата страна, обаче са защитени от Споразумението за оттегляне. Те ще могат да продължат да се състезават в съответната страна членка при съдите условия като нейните граждани.

Естествено, футболистите могат и да останат във Великобритания или в страната членка от ЕС, в която са играли, след като вече не се състезават, при положение, че изпълняват изискванията на Споразумението за оттегляне.

Бъдещи движения

Лица, започнали да играят в Англия след 1 януари 2021 г.,, вече не са обхванати от Споразумението за оттегляне. Този въпрос е свързан с предстоящите преговори за бъдещото споразумение между Великобритания и ЕС.

Какво ще се случи?

Ако не се стигне до споразумение за правото на труд, след края на преходния период футболистите от ЕС ще бъдат третирани както всички останали извън пределите на съюза. Те ще трябва да кандидатстват за работна виза пред вътрешното министерство на Великобритания. Който иска да отиде във Висшата лига, например, трябва да е играл в между 30 и 70 процента от мачовете на националния си отбор в последните две години в зависимост от мястото му в ранглистата на ФИФА. 

Не е без значение възрастта и т.н. и т.н. Така беше и с българските футболисти преди присъединяването към ЕС. Някои помнят колко трудно Стилиян Петров получи правото да играе в "Селтик", тъй като през лятото на 1999 г. той беше далеч от процента мачове в националния - имаше един за А отбора и още няколко за младежкия. След много дълга битка местното Бюро по труда му даде право, защото беше сметнато, че е "перспективен млад играч", който няма как на крехката възраст от 20 г. да е носил достатъчно дълго националния екип.

Едно е почти сигурно - грандовете от Висшата лига вече няма да могат да привличат млади футболисти под 18 г. Сега те го правят, благодарение на пълните си каси и на това, че на Острова можеш да получиш професионален договор още на 16 г. Нещо, което е невъзможно в повечето страни в континентална Европа. И не само.

Сега "Ливърпул", манчестърските, лондонските клубове и т.н. "пазаруват" таланти от Испания, Франция, Германия, Италия, Скандинавия и т.н. В близко бъдеще това най-вероятно ще секне и ще доведе до промяна в работата на скаутите и на цялостните политики на отборите на трансферния пазар. 

Заради всичко казано по-горе Висшата лига не беше сред подръжниците на Брекзит.