Министърът на правосъдието твърдо стои зад предложението си до ВСС съдия Андон Миталов да бъде уволнен, ще изложи допълнителни доказателства за това - нещо, което ВСС днес го задължи, но също така смята, че самото изявление на Държавния департамент на САЩ е достатчно доказателство за накърняване престижа на съдебната власт.

Това вкратце стана ясно от днешното извявление на Данаил Кирилов, който отиде на крака на заседанието на Съдийската колегия на ВСС - нещо, което по закон не е нужно, а и обикновено не прави.

Както Клуб Z писа, след конфуза с посочването от САЩ на съдията от Спецсъда Миталов като участник в "сериозна корупция" и след като стана ясно, че срещу него у нас няма абсолютно нищо (включително в прокуратурата и в Инспектората на ВСС), Кирилов се възползва от конституционното си право и го предложи за уволнение. 

Днес министърът заяви, че едва в края на вчерашния ден е видял документите от Инспектората във вързка с направената вече предварителна проверка за делото, гледано от Миталов, с което той пусна лидерът на русофилското движение у нас Николай Малинов в Русия. (Инспекторатът е категоричен, че нарушение на закона няма, а действията на съдията са в рамките на функционалния му имунитет, т.е. - свързани са с работата му и няма как да представляват уронване на престижа, б.р.).

Министърът обеща пред журналисти да се запознае с образуването, движението и разпределението на това дело (вдигането на въпросната забрана за напускане на страната, б.р.) и допълнително ще се мотивира пред Съдийската колегия на ВСС. При това то ще стане преди да изтече 7-дневният срок. Тогава ще са "готови с конкретиката".

По повод доказателствата, които ще приложи, той каза още:

"За резултата: че престъжът на съдебната власт е уронен, аз смятам, че доказателствата са публично достъпни, общественоизвестни и няма нужда от тяхното изрично доказване. Предложих го на колегите от Съдийска колегия - ако тези обстоятелства са им неизвестни, ще докажа и тази група обстоятелства."

А по повод дали само по това дело ще търси "издънка" на съдия Миталов или и в другата му дейност, обяви:

"Аз мисля, че ако постъпят други доказателства (т.е. - за други нарушения, б.а.) съдийската колегия ще се справи с това и няма да се налага намесата на министъра на правосъдието."

Той бе попитан за преценката му - дали изявлението на държавния секретар Майк Помпео е доказателство за уронен престиж на българската съдебна система.

"Категорично да - каза министърът. - Как го възприемате  вие!? Аз го възприемам и за засягане престижа на съдебната власт, и за засягане престижа дори на държавата. Изявлението е във връзка с правен факт - този правен факт е прилагане на национален закон на САЩ, който действа по отношение на тяхната държава."

Кирилов допълни "не очаквайте обяснения от мен" по въпроса - защо Щатите говорят за "замесване в сериозна корупция".

"Смятам, че при това положение българското правосъдие не трябва да бъде безучастно. А след като имаме конкретно твърдение, трябва да се проведе съответно разследване."

Кирилов напомни, че самият ВСС миналата седмица поиска справки "от всички относими институции", включително Държавния департамент.

Но наша работа била "да извървим всички възможни производства за доказване".

На въпроса на Клуб Z - въпреки новото развитие, с което ВСС остави жалбата му без разглеждане и го задължи да довнесе доказателства - все още ли е уверен, че съдията е за уволнение, Кирилов каза: 

"Категорично съм убеден!"

И още:

"Аз мисля, че бездействието в този случай не помага за укрепване в правосъдието. За да има доверие, трябва да има съответни адевкатни и своевремнни действия."

На финала не пропусна да жегне Инспектората на ВСС и даде скромно пример със себе си: че когато той осовбодил навремето шефа на ГД "Изпълнение на наказанията", представил справка за нарушенията от 75 страници, а сега инспектор от ИВСС извършил "някаква проверка" и се мотивирал "с едно изречение".