"Това, което правят САЩ, те винаги са го правили, това е държавна политика. Те какво ни казват, те ни съобщават следното: този според нас не е джентълмен и ние няма да го пускаме да влиза у нас с калните си копита. Те това ни казват. Защото ще открадне сребърния сервиз. Те това ни казват. Те не ни казват махнете го, те нищо не ни казват. Те казват този човек при нас няма да го пуснем, защото ще открадне нещо. А това обаче означава морал – опора на демокрацията и на мирния световен ред".

Така политологът проф. Евгений Дайнов коментира пред "Фокус" забраната за съдия Андон Миталов да влиза в САЩ заради съмнения за корупция. Дайнов посочи, че САЩ са постъпвали така и в други страни и реакцията там е била сходна.

"Някой рита кокошарника отстрани и отвътре започва едно голямо кудкудякане да следва и в най-разнообразни посоки върви. Някакви хора в някакъв стил кокошки се обвиняват кой тука е виновен, кой е невиновен. Третият вика: а бе дай тука да жертваме едната, да оставим останалите. А това е чисто морален такъв акт, този няма да го пуснем. Все едно някой на мен да ми държи сметка, като кажа еди-кой си тука от село Миндя няма да го пусна вкъщи, защото той е крадлив. Ами пускай си го ти у вас. Не следва нищо от тази работа. Освен морално неодобрение от страна на САЩ. Как нашите реагират, си е вече интересно за наблюдение. Нашите са гузни, гузни типове и си казват следното: ей, тия сега този го огласиха. Ами те утре ще огласят еди-кой си, пък другиден и мен ще ме огласят. Ама ако вземат не само да ни огласяват, а започнат и да ни преследват? Защото те могат американците, могат да задействат закони, Закон "Магнитски", който действа на цялата територия на света, и поредица от други закони, примерно някой български олигарх може да бъде осъден в някой съд в Тексас и това осъждане да действа по целия свят. От това ги е страх. Страх ги е, че засега се показа една тояжка, но пък ако покажат голямата тояга? От това ги е страх. Докъде ще стигне цялата работа за тях самите. Тях отдавна не ги е страх нашите управляващи за нещо като общо благо, граждани, България, Отечество. Това да не ги удари по главата някоя американска сопа, от това ги е страх".

Това каза още Дайнов. Според него за пръв път от поне 20 години САЩ имат политика по отношение на България.

"Тя е енергична и мускулеста. Те 20 години нямаха политика", коментира политологът.

Според него активизирането на САЩ се дължи на това, че Русия се е оказала по-силна и по-опасна, отколкото се е мислело, и е започнала да прониква в западните структури като ЕС и НАТО.

"Сега, погледнете къде се намираме на картата и го мислете като американци. Американците си викат: тия са в ЕС, но там какво правят, крадат, предимно крадат пари и европейците нищо не им казват. Обаче покрай това крадене влизат руски интереси. Както казват американците, зловредно руско влияние. И това вече е проблем на НАТО. А какво става на южния фланг на НАТО, не е ясно Турция американски съюзник ли е, партньор ли е, противник ли е, там се прави на лошото момче ли, или нещо там става. На Турция не може да се разчита. И цената, и рискът България, ако е пробита наистина България от руски интереси, както ние всички подозираме, е огромен. Защото ако руските интереси почиват в България, Сърбия вече си е руска колония, и хоп руснаците са в центъра на Европа. Орбан е техен приятел, те са в Будапеща. Естествено, че има стратегически риск, който България представлява. Естествено, че не само Америка, но и другите наши натовски партньори би трябвало да вземат отношение, да развият съответните политика".

Това обясни Дайнов. И допълни, че не вижда връзка между активизирането на главния прокурор Иван Гешев и политиката, която провежда САЩ.

"Аз съм убеден, че в главата си Гешев след година-две се вижда пълноправен господар на България и на всичко и всички в нея. Въпросът е дали ще получи някакви ограничения, които може да са вътрешни или всякакви. Но не виждам връзка в момента между бляновете на Гешев и много сериозната и сурова позиция, която Америка разви в региона", каза още Дайнов.