Седем години след зрелищната си оставка, Бенедикт XVI - много отслабнал физически на 92-годишна възраст, но с буден ум, не успява да остане дискретно в сянката на аржентинския си наследник Франциск, подхранвайки сагата за двамата конкуриращи се папи, пише Катрин Марсиано в материал за Франс прес.

На 11 февруари 2013 г., на 85-годишна възраст и на предела на физическите си сили, германският интелектуалец Йозеф Ратцингер обяви на латински пред слисаните кардинали, че се отказва да бъде папа - безпрецедентна ситуация от седем века насам.

Необичайното съвместно съществуване между 265-ия папа в пенсия и 266-ия, в най-малката държавица в света, се развиваше без засечки в продължение на пет години. Но "почетният" папа Бенедикт XVI, който е ерудиран богослов, продължи да върши това, което предпочиташе: да пише по главните теми на църквата.

Папа Франциск ще оповести утре решенията си след синод на епископи от Амазония, който през октомври му препоръча да отвори свещеничеството към женени членове на коренното население - едно регионално изключение, което ще разбуни духовете в църквата.

Но преждевремнното излизане от печат в средата на януари на книга с остри критики на заключенията на синода и непоколебима защита на безбрачието на свещениците, на която Бенедикт XVI е съавтор заедно с ултратрадиционалистичния гвинейски кардинал Робер Сара, зарадва всички противници на Франциск. А него го раздразни силно, казват някои наблюдатели във Ватикана.

Личният секретар на почетния папа - германският архиепископ Георг Генсвайн най-накрая обясни, че Бенедикт XVI "е изпратил една от статиите си" на африканския кардинал "като му позволил да я използва както намери за добре", без изобщо да одобрява проект за книга от двама автори.

Остава фактът, че през април 2019 г. в дълъг текст Бенедикт XVI вече беше възприел позиция, обратна на тази на Франциск по въпроса за скандалите за сексуални посегателства сред свещениците, и обясняваше явлението със сексуалната революция през 60-е години.

Да не забравяме, че през 2018 г. "министърът" на комуникациите на Ватикана подаде оставка след медийно фиаско около извадка от писмо на Бенедикт XVI, нескопосано възхваляващо теологическата мисъл на Франциск.
От излизането на спорната книга за безбрачието натовареният да организира аудиенциите на Франциск монсеньор Генсвайн, не се е появявал до папата. Прелатът очевидно беше отстранен и поканен да се посвети на пенсионирания папа.

"Силата му вече я няма"

Документален филм на баварската телевизия, излъчен в началото на януари, определено показва твърде крехък почетен папа в инвалидна количка, който едва говори.
Бенедикт XVI е отказал да отслужи литургията в своя манастир в градините на Ватикана, украсен със семейни снимки и баварски сувенири. "Имах хубав глас, но вече не ми служи", отронва човекът, който вече не носи червени кадифени папски пантофи, а монашески сандали.

"Вижда се, че силата му вече я няма", констатира архиепископ Генсвайн, който живее редом с него.

Дали е защитил недостатъчно един отслабнал човек? Или е дезинформирал Франциск за неговите писателски проекти?

"Стига се е говорило за двама суверенни свети отци. Защото има само един папа, който е облечен с папска власт, тоест Франциск", отсече кардинал Пиетро Паролин, който е номер две във Ватикана, уморен от разделенията в църквата.

През 2016 г. консервативният монсеньор Генсвайн сам отбеляза: "няма двама папи, а едно де факто разширен кабинет, с един активен член и един член съзерцател".
Въпреки това, подобни двусмислени забележки са добре дошли за тесен кръг агресивни традиционалисти, за които Франциск е "нелегитимен" и тълкуват всички съчинения на германския богослов като критики срещу неговия наследник.

През 2016 г. Франциск все пак постави нещата на мястото им. "Той е почетен папа, а не втори папа", каза той, сравнявайки по-възрастния с 10 години Бенедикт с "дядото у дома".

Вярно е също, че киното също се възползва от богатата тема за двуглавото папство. Подобно на филма "Двамата папи" на бразилеца Фернандо Мейрелис, който представя ораторски двубой между Антъни Хопкинс (германски папа, много по-авторитарен от неговия плах прототип) и Джонатан Прайс (бъдещ аржентински папа гаучо, който иска да го научи да танцува танго).

Самият Бенедикт XVI реши да бъде "почетен" папа (като пенсионираните епископи) и да продължи да носи бяло расо между стените на Ватикана.

"Има само един папа", винаги е обявявал този, който обаче не избра да бъде "бивш суверенен свети отец".

Светилата в църквата вече призовават за по-добро определение на този нов, най-малкото мъгляв, статут.

Материалът е от Франс прес, преводът е на БТА.