"Какво лошо има да си купиш по-скъп ток и да го продадеш на останалите? Принципът за покупка е който даде най-добрата цена.

В момента пазарът е глобален, ако някой иска - мога да го посъветвам, да му кажа как да си купи енергия от Германия, да си я докара в България - ще му свърша тази услуга безплатно."

Това заяви бизнесменът Христо Ковачки пред бТВ в задочен отговор на обвинения от обединението на работодателите, че дружества, свързани с него, изкупуват огромни количества електроенергия от енергийната борса, за които останалият бизнес "не може да се вреди". И след това тази енергия се продава много скъпо на останалите. 

Обвинения в тази посока тази сутрин, но пред Нова тв, отправи председателят на КРИБ Кирил Домусчиев, мотивирайки и защо работодателските организации искат оставки в държавата енергетика - на директорите на БЕХ, на енергийната борса и на държавната ТЕЦ "Марица Изток-2. Големият бизнес отдавна твърди, че на борсата има манипулации и спекула, предния път бе сезирана и прокуратурата, поискани бяха проверки от КЕВР, а сега пак на дневен ред са исканията за оставки. 

 
Към държавната енергетика и особено към държавния ТЕЦ "Марица Изток-2", обвинението е, че нарочно не се произвежда и пуска по-голямо количество ток, а централата работи на 50% от капацитета си, когато има завишено търсене и така цената на борсата се държи висока (и при липса на свободни количества - б.р.). Христо Ковачки категорично отрече обвиненията за спекулации в цената, както и че заради изкупуване на тока от производителите на електроенергия от дружества, свързвани с него, го правят монополист. А оттам идва високата цена на тока за бизнеса в България. 
"Българската енергийна борса се управлява по начин, по който се управляват половината борси в Европа, не виждам как някой може да спекулира. Даваш по-добра цена и получаваш тока, който купуваш", обясни отново той. И нарече упреците "некоректни", защото "повечето (големи бизнеси - б.р.) са собственици на енергийни търговци, на ВЕЦ, на ВЕИ, на когенерации".
След което продължи по адрес на обединените работодатели:
"Те нямат ограничение да се борят, да търгуват, просто човек трябва да работи, да се старае, не мисля, че някой у нас може да направи монопол (на тока чрез борсата - б.р.). Ако в момента някой е купил от АЕЦ, например, и потребителят смята, че цената му е висока - може да си купи от Румъния, от Унгария - да си докара електроенергията струва под 1 лв. на киловат. Ние сме в глобален пазар и трябва да си играе по правилата на този пазар". 

"Ако говорим за реални количества и цифри - държавната енергетика единствена може да е монополист, но тя се държи адекватно в тази ситауция", защити Ковачки държавата.

Бизнесменът от енергетиката отрече в България средната борсова цена на тока за бизнеса да е драстично по-висока, отколкото в останалите държави от региона и от Европа. Беше подготвен и с таблици, които показвали това - за 2019 г. По думите му не може да се говори за спекула на родната борса на база само на това, че в последната неделя тук цената е била 63 евро, а в Германия - 1 евро. Обясни тази аномалия с метеорологичните условия. Ковачки каза още, че сравненията със държави от Европа са трудни и защото политиката у нас - на правителствата и КЕВР - е цената на тока за бизнеса да е завишена, за да може да се поддържа по-ниска цена за битовите потребители. Това обаче не е аномалия на пазара на борсата, стана ясно от думите му.  

След което обвини тези, които имат претенции към държавната енергетика, че застрашават националната сигурност. По думите на Ковачки - ако искаме режим на тока - трябва да се спре държавният ТЕЦ "Марица Изток-2", защото без него и АЕЦ "Козлодуй" нямало на практика енергетика. Затова и критиките за "спасяване" на ТЕЦ-а с милиони държавни помощи не били състоятелни. Вредна и опасна бе наречена и идеята да се поддържат постоянно свръхготови резерви, така че цената да е ниска, за да може "те да купуват на по-ниска цена". 

На "надеждата" на Домусчиев прокуратурата да намери време и да рови и в родната енергетика, Ковачки заключи:

"Домусчиев може да си говори каквото иска, да заповядат, да проверяват хората. Те, проверките, са здравословни, добре е да има кокото може повече и да покажат, че там всичко се прави по пазарни принципи."

Заяви и че няма намерение да напуска България. А и все пак му е родина. 

По адрес на "Зелената сделка" на Европа и как това ще се отрази на мини и ТЕЦ-ове, чиято собственост отново се свързва с него, Ковачки обясни, че всички в енергетиката трябва да си дават сметка, че въглищата са гориво на миналия век. И до десетилетие ще изчезнат в Европа. Това говиро трябва да се замести с нещо - "най-добрият вариант е газ, биомаса и РДФ".

За боклуците и ТЕЦ-овете

Христо Ковачки отрече той лично да има бизнес с търговия с отпадъци или тяхното изгаряне. Каза обаче, че познавал хора, които "се занимават с тоя бизнес и доста успешно". Той обаче подкрепи държавата за това в тази пазарна ниша да има регулации, както и за стъпките "да се регламентира вноса на видове отпадъци". И по тази тема предложи консултантските си услуги на всички желаещи да влязат в бранша. 

По думите му обаче боклукът, особено РДФ, е алтернативно гориво (преди това го спомена като добър вариант за заместител на въглища в скоро бъдеще - б.р.) И обясни, че за РДФ специално има два варианта - след сепариране боклукът да се депонира на сметище или да се изгаря. 

В крайна сметка на финала на разговора се разбра, че в ТЕЦ-овете в Бобов дол и Сливен - и двата свързвани с Ковачки, ще се изгаря боклук от столичния завод за отпадъци в следващите години и тази сделка е факт. Бизнесменът имал отношение към нея по един начин - като консултант по договори с двете топлоелектроцентрали.