„Няма да се поколебаем са използваме всички инструменти на европейското право, за да гарантираме спазването на европейското законодателство в Полша.“

Предупреждението отправи вчера пред евродепутати в Страсбург еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс. Той говори по време на разисквания, посветени на продължаващата заплаха за върховенството на закона в Полша.

В залата бе и еврокомисарката по ценностите и прозрачността Вера Йоурова.

Поводът за дебата бе приетият на 4 февруари спорен закон за съдиите в Полша. Той позволява налагането на дисциплинарни наказания и дори уволнения на магистрати, ако например те си позволят да оспорват законността на юридически назначения.

„Еврокомисията много внимателно анализира новия закон. Ще повторя, че Съдът на ЕС постанови, че организирането на съдебната система в държавите членки на Съюза е в техните правомощия. Но когато те се упражняват, държавите трябва да изпълняват задълженията си в съответствие с европейското законодателство. А то изисква спазване на принципа на върховенството на закона, най-вече независимостта на съдебната система. Полските съдилища са европейски. Те трябва да гарантират, че полските граждани могат да упражняват правата си, произтичащи от европейското законодателство“, заяви Рейндерс.

Вера Йоурова изтъкна, че по мнението на Венецианската комисия новият закон ще отслаби още повече независимостта на съдебната система в Полша. Той е несъвместим с европейското законодателство. И е приет въпреки препоръките и на Венецианската комисия, и на Йоурова това да не се прави, преди да бъде организирана дискусия.