Уважаеми дами и господа в Брюксел,

Независимо какво сте чували за общественото мнение в България, трябва да знаете едно - 70-80% от българите са твърди привърженици на членството в Евросъюза.

Вярно, има изследвания, че също такъв процент българи имат положително отношение към Русия и Путин. Обяснението е просто - вие нищо не знаете за руската пропаганда. По нашите ширини тя действа активно от поне два века, като в периода 1944-1989 г. бе подпомагана от съветски танкове. Вие се сблъскахте с нея едва в последното десетилетие, като единствен неин помощник в хибридните атаки срещу вас, са социалните мрежи. Вашите щети от руската пропаганда са Брекзит, разни популисти на власт, а зад океана Тръмп... Големи щети наистина, но несравними с репресиите и убийствата, които Москва е организирала у нас в не чак толкова далечната ни история. Ще ни трябва време, преди да се освободим от последствията върху общественото ни съзнание.

По-голямата част от българите обаче със сигурност твърдо подкрепят възможно най-голяма интеграция на страната ни в ЕС.

Даже тези, дето много харесват Русия, предпочитат да живеят в Западна Европа

Нещо повече - ако се проведе допитване у нас дали хората са съгласни България да няма собствено правителство, а да се управлява директно от Берлин, да речем, подкрепата за тази идея може да отиде и до 90%. Специално към Германия имаме големи симпатии. Заедно сме загубили две войни, но все пак с помощта на Германия българският национален идеал - всички българи в една държава - е бил осъществен на два пъти през XX в., макар и за по няколко години. Освен това Германия в нашите представи винаги е била символ на ред и законност, каквито у нас често, за съжаление, отсъстват.

В този смисъл със сигурност голямото мнозинство българи подкрепя влизането на страната ни в еврозоната. Наясно сме, че това означава България да стане част от първата скорост на Европа. А това ни е мечта още от XIX в. Всичките ни национални герои за това са се борили.

Не се хващаме лесно на приказките как заради влизането в еврозоната цените ще скочат, доходите ще паднат, спестяванията ще се стопят... Имаме опит с хибридните послания, както вече стана ясно.

Има обаче един друг проблем

Досега мислехме, че влизането в еврозоната ще замести изцяло валутния борд, който сме въвели от 20 и няколко години. Този борд ни е много ценен, защото както вече стана ясно, ние дотолкова не вярваме на собствените си управляващи, независимо от коя партия са, че сме готови дори да се откажем да имаме такива. Валутният борд вече две десетилетия спира всяка власт да краде прекомерно. Мислехме, че и еврото ще прави същото. Обаче се оказва, че май не е точно така.

Излиза, че ако влезем в еврозоната, за нашите политици отново ще се появи възможността да генерират по-големи дългове, да заемат пари от бъдещето.

Вярно, вие твърдите, че Европейската централна банка (ЕЦБ) има строги правила, регламенти, санкции, които дори са затегнати, след като нашите комшии, гърците, се бяха разпищолили преди известно време. Законът за валутния борд обаче действа превантивно и повече от 20 години всички магарета, които минаха през парламента и правителството, бяха впрегнати изключително добре в неговата каруца.

Освен това напоследък и вярата ни в Европа малко взе да се разклаща. Преди няколко месеца, например, от ЕС научихме новината, че правосъдната ни система вече работи толкова добре, че няма нужда повече да бъде наблюдавана. Ако се проведе социологическо допитване у нас с въпрос дали хората са съгласни с това твърдение, то несъгласието може отиде и до 100%. Затова, уважаеми дами и господа, помислете как да ни убедите, че еврозоната ще е също толкова дисциплинираща, колкото е валутният борд. Ако трябва, променете някой и друг регламент и затегнете още повече режима.

Известно е, също така, че има страни, които не спазват правилата на еврозоната за дълговете, но никой все още не ги е санкционирал. И тези страни са в Южна Европа, където сме, кажи-речи, и ние.

Възможността някой български премиер да направи малко цуни-гуни пред тв камерите с някой германски или френски свой колега или пък с шефа на ЕК, след което ЕС да си затвори очите пред дълговете, които той прави, е ужасяваща. Сегашният ни премиер, примерно, е много добър в цуни-гунито. И явно добре му се получава.

Изобщо финансовата дисциплина е нещо много важно за всички. Тя е най-сигурното средство за предотвратяване на бъдещи икономически кризи, При валутния борд финансовата ни дисциплина е желязна. Направо германска. А с еврото май няма да е точно така. И макар да оставаме убедени европейци, подобна перспектива е доста плашеща.