Киното от известно време е тясно за истински великите актьори - филмите стават все по-безсмислени и компютърни, затова и хора като Ал Пачино много внимават в какво се снимат. Вероятно поради подобни причини легендарният 74-годишен Ал започна репетиции на Бродуей. Премиерата на новата пиеса на не по-малко талантливия драматург Дейвид Мамет "Китайска кукла" ще бъде догодина, съобщи Контактмюзик.

Двамата големи творци ще си сътрудничат отново, след като работиха заедно по възраждането на пиесата на Мамет "Гленгъри Глен Рос" и през 1983 г. в American Buffalo. Продуценти на новата пиеса ще бъдат Джефри Ричардс, Джери Франкел и Стив Тракслър, а режисьорка ще бъде Пам МакКинън, която спечели награда "Тони" миналата година за работата й в "Кой се страхува от Вирджиния Улф".

В "Китайска кукла" Пачино ще играе милиардер, който се кани да се оттегли от активния бизнес, но последният му ден на работа е необичайно натоварен. В пиесата ще има само двама герои, вторият от които е неговият асистент.

Коментирайки новия си ангажимент, Пачино заяви: "Специален подарък е да дадеш началото на роля в театъра, особено написана от такъв прекрасен драматург. Не съм правил това от много, много време". Той нарече героя си в пиесата "една от най-страховитите и предизвикателни роли, които са ми давали да изследвам на сцената".

Последната пиеса с двама герои на Мамет - "Анархистът" от 2012 г., претърпя търговски провал. Той обаче има значителни успехи в миналото - печелил е "Пулицър" и номинации за "Тони" за "Гленгъри Глен Рос" от 1984 г. и Speed-The-Plow от 1988 г. Като сценарист Мамет е печелил номинации за Оскар за "Присъдата" от 1982 г. и "Да разлаем кучетата" от 1997 г. Автор е и на сценариите за такива култови ленти като "Пощальонът винаги звъни два пъти" (1981) и "Недосегаемите" (1997 г.)