Италианският Сенат решава днес дали да позволи бившият вицепремиер и вътрешен министър Матео Салвини да бъде подложен на наказателно преследване, за което той самият настоява, по обвинение за отвличане на мигранти, предаде БТА.

Прокуратурата в Сицилия разследваше Салвини за отвличане заради това, че е държал 131 спасени мигранти в продължение на шест дни през юли 2019 г. на борда на кораба на италианската брегова охрана "Грегорети", вместо да им позволи да слязат на брега.

Впоследствие прокуратурата оттегли обвиненията. Друг съдебен орган обаче реши да настоява Салвини да бъде подложен на наказателно преследване по случая.

Салвини обаче заяви, че като вътрешен министър защитавал границите на Италия от незаконните мигранти, които популисткият лидер обвинява, че вършат престъпления и отнемат работните места на италианците.

"Искам да съм горд с това, което съм направил, да вървя с гордо вдигната глава", каза Салвини пред репортери, докато сенаторите обсъждаха съдбата му. "В нашата конституция е записано, че защитата на родината е свещен дълг на всички италиански граждани", добави той.

Сенаторът от опозицията Ема Бонино, от малката партия "Повече Европа", осмя аргументите на Салвини, че защитава италианците от опасност.

"Да не би Италия да е била под риск да бъде нападната от италиански военен кораб? Да не би държавната сигурност да е била подложена на опасност от италиански моряци и от чужденци корабокрушенци, които са искали да слязат на брега?", попита тя риторично.

Някои сенатори в партията на Салвини напразно се опитваха да го убедят да се откаже от настояването си имунитетът да бъде свален, сред тях беше и Джулия Бонджорно, един от най-известните адвокати в Италия по наказателно право.