Държавните офиси, които ГЕРБ ползва за централна си в центъра на София, вече ще са безплатни за партията. Това става ясно от съобщение на Министерския съвет. Решението е едно от многото такива за разпореждане с държавни имоти, взети вчера на редовното заседание на правителството. 

Самите офиси се намират на последните два етажа на административната сграда на НДК в сърцето на столицата. Отдадени са от кабинета на Бойко Борисов на партията на Бойко Борисов за период от 10 години, става ясно още от решението. 

Досега по закон партиите плащаха на държавата или общината наем, макар и на занижени цени, когато обитават държавни сгради и помещения. 

Безплатните политически офиси станаха възможни след последните промени в Закона за политическите партии от 2019 г. Тогава депутатите намалиха драстично партийните субсидии от държавния бюджет - от 11 лв. на получен глас на последните парламентарни избори на 1 лв. С тази поправка бе мотивирана идеята за помещения без пари от държавата и общините за формации, които имат парламентарна група или над 1% от общия брой на гласовете. Само няколко месеца по-късно субсидията стана 8 лв. на глас, но текстът за ползване на помещения безвъзмездно си остана в сила (както и този, който позволи на бизнеса отново легално да финансира партиите - б.р.).

Единствените изисквания политическите формации да ползват привилегията с помещенията безвъзмездно пък са да декларират, че имат пари да поддържат сградите и да си плащат режийните разходи, както и да не отдават помещения под наем или за търговска дейност. 

Досега обаче не е известно да е взимано решение друга партия, освен управляващите от ГЕРБ, да се възползва от облекчения режим в Закона за политическите партии. В държавни имоти - управлявани от областната управа, са и централите на БСП и ДПС сред парламентарните формации. Право на безплатни офиси имат още партиите от "Обединени патриоти" - във вида, в който коалицията влезе в последния парламент - ВМРО, НФСБ и "Атака". Сред тях се знае, че ВМРО обитава собствен имот в центъра на София.

Право на държавни (и вече безплатни) офиси и централа има още парламентарната партия "Воля", както и "Възраждане" на нашумелия отново в последните седмици покрай оргавизираните протести срещу властта Костадин Костадинов. Неговата партия единствена извън парламентарните формации взе на 1% на последния парламентарен вот през 2017 г.