Задържаният вчера зам.-началник на столичното III Районно полицейско управление и негов съучастник - шеф на група към "Криминална полиция" на СДВР, остават в ареста за 72 ч., а после ще им бъде поискана постоянна мярка за неотклонение.

Това стана ясно днес на брифинг на прокуратурата и "Вътрешна сигурност" на МВР.

Не че предния ден не бе съобщено за полицай, ограбил зала за хазартни игри в Перник, но все пак деянието на софийските шефове е... впечатляващо!

През януари възрастна жена се ожалила в Трето РПУ, че е пострадала от джебчийка в трамвай. Бабата, която - по думите на наблюдаващия прокурор - е в много тежко материално положение установила, че й липсва портмонето, в което имало скромна сума, но и тото фиш. Преди това точно обаче проверила, че фишът печели 12 000 лв., разказа днес невероятната случка и говорителката на главния прокурор Сийка Милева.

В тото пункта на дамата било обяснено, че тъй като печалбата е над 10 000 лв., тя ще й бъде изплатена в централата в срок до 45 дни, но трябва да предостави банкова сметка. Така бабата си тръгнала с фиша и намерение да си открие сметка. После се озовала обрана в трамвая.

Зам.директорът на 3-то РПУ придвижил "по собствен начин" жалбата на бабата - изобщо не я завел по надлежния деловоден ред, а я пратил в свой близък приятел - шеф на група в СДВР.

В Тотализатора постъпило писмо от въпросния полицай от Столична дирекция, в което... питал кое е печелившото лице и каква е печалбата. При това указвал да се води кореспонденция не с други органи на МВР, а само и единствено с него.

В следващия епизод фишът вече е в ръцете на зам.директора на 3-то РПУ. На уточняващ въпрос днес разследващите казаха, че още се изяснява как той се е озовал у полицейския шеф (но явно джебчийската кражба е била разкрита някак "на частно").

От свидетели и видеонаблюдание е установено, че зам.началникът е депозирал печелившия фиш и собствената си банкова сметка в тотото с цел да получи печалбата, обяви днес Стефан Банков - шеф на "Вътрешна сигурност" на МВР.

При това той е знаел, че бабата е подала сигнал в тотото!

Двамата ръководители от полицията са обискирани, а при началника група в СДВР е намерена въпросната, водена само от него и колегата му "преписка".

Двамата полицаи ще отговарят за "вещно укривателство" - по чл. 215 ал. 1 от НК, но останало под формата на опит. Зам. шефът на районното е извършител, а другият ще бъде обвинен като помагач.

Бабата, която а-ха да се прости с печалбата си, освен че е възрастна и много бедна, сама се грижи за дете, допълват от прокуратурата.