Президентът на Турция си позволи да заплаши Сирия и Русия с цялата си бойна мощ, пише руският в. "Комерсант", цитиран от БТА.

Турският лидер Реджеп Тайип Ердоган постави ултиматум на Дамаск и Москва: сирийските войски трябва да напуснат зоната за деескалация в Идлиб и да спрат нападенията срещу турски военни. В противен случай Анкара си запазва правото да се откаже от договорките с Москва за Сирия и да задейства цялата си бойна мощ.

Освен това Ердоган за пръв път обвини пряко Русия в гибелта на цивилни в Идлиб и предупреди, че авиацията, атакуваща населени места, вече не ще може "да действа свободно, както преди", пояснява изданието.

Турция и Русия се обвиниха вчера взаимно, че нарушават споразуменията за Сирия. Докато Москва и Анкара спорят чия вина е по-голяма и тълкуват посвоему меморандума от Сочи, САЩ застанаха изцяло на страната на Турция. Ердоган не изключи възможността да преговаря за Идлиб с президента на САЩ Доналд Тръмп, пише всекидневникът.

Досега не е имало случай проасадовските сили да отстъпят от завоювани вече позиции заради договореностите между Русия, Турция и Иран в рамките на "формата от Астана", посочва "Комерсант".

Ердоган допуска преговорите на Турция с Русия да продължат, но досегашните консултации не дадоха резултат и турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че ако не се стигне до решение, Анкара "ще действа по собствено усмотрение". От своя страна сирийското командване заяви, че турските атаки няма да го принудят да спре своите операции, добавя вестникът.

Изявлението на Ердоган независимо от войнствената риторика съдържа намеци, че той не би желал да доведе ситуацията до пряк конфликт с Дамаск. Той отправя сигнал, че разчита на ново споразумение за Идлиб с Москва до края на февруари, коментира пред "Комерсант" политологът Кирил Семьонов. Искането за изтегляне на проправителствените сили от зоната за деескалация според него "може да се разглежда като начална позиция в един пазарлък".

"Путин, махни ми се от пътя в Сирия!" - така обобщава "ултиматума на Ердоган" "Свободная преса". В успешното си настъпление към Идлиб Москва и Дамаск се доближиха до чертата, отвъд която им предстои война и с Турция, предупреждава вестникът.

Ако събитията се развиват така и занапред, скоро Дамаск ще стане пълновластен господар на страната си. Което изобщо не устройва Ердоган. Защото на фона на несполуките в турската икономика (през 2019 г. БВП на Турция се колебаеше около нулата, б. а.) за него днес е много важно да има успехи във външната политика.

Още повече в отношенията с най-близката съседна страна. Но с оглед предишните изявления на Анкара за "зловещия режим на Асад" едно пълно, извършено по принуда и наподобяващо бягство изтегляне на войските от Сирия ще е пълно фиаско за самолюбивия владетел на Турция, отбелязва "Комерсант".

Нещо повече. Ако продължи ескалацията на бойните действия в Северозападна Сирия, от тримилионната провинция Идлиб неизбежно ще потече нов поток бежанци - със сигурност в съседна Турция. Там обаче бездруго има към 3,5 милиона бежанци от Сирия.

В случай че броят им "експлозивно нарасне, това ще застраши с нови беди не само Анкара. Ако Ердоган не пожелае или не успее да възпре техния устрем, тълпи онеправдани ще нахлуят отново и в благополучна наглед Европа. С всички произтичащи за Стария свят нови кошмари", допълва "Свободная преса".

Ще има ли турско-сирийска война и ще може ли Русия да я предотврати, разсъждава коментатор на "Взгляд".

Той предлага няколко варианта за развитие на събитията.

Първи вариант: войските на Асад спират настъплението си, а Турция мълчаливо признава успехите им - нещо подобно се е случвало и преди.

Втори вариант: Турция започва мащабна военна операция срещу Асад, което не е в интерес на Русия, нито на Иран, участващи в сирийското настъпление. Тогава Русия в опит да избегне пряка конфронтация с Турция ще й предложи нещо, което да спре конфронтацията и същевременно частично да задоволи Асад.

Трети вариант: Русия може да размени зони, завоювани от Асад в Идлиб напоследък, срещу райони в Североизточна Сирия, като позволи на Турция да разшири там своята зона за сигурност за сметка на кюрдските територии. Тогава хем Асад ще запази контрола върху стратегически магистрали и ще укрепи своето положение, хем Турция ще получи компенсация. Кюрдите сериозно обсъждат този вариант, при все че той никак не им харесва.

Четвъртият вариант предвижда конфронтация с все по-широко включване на Турция, Русия, Иран и други играчи. Той изглежда най-малко вероятен, тъй като страните нямат интерес да започне голяма война с непредсказуем изход, смята авторът на "Взгляд".

Шансовете за позитивни промени в Сирия ще бъдат сред темите, обсъждани с особено внимание на започващата днес Мюнхенска конференция по сигурността, пише в статия за "Независимая газета" посланикът на страната-домакин - Германия, в Москва Геза Андреас фон Гайр.

"Известия" анализира "противоречивите и разнопосочни тенденции в днешното развитие на Близкия изток" и възможността напрежението там да нарасне, "заплашвайки с глобален конфликт".

"Никой днешен глобален играч - нито Русия, нито САЩ, нито Западна Европа, няма интерес от катастрофални сценарии. Естествено винаги може да се каже, че полаганите усилия не са достатъчни, че всички имат собствени интереси, но все пак няма основания споменатите играчи да бъдат подозирани в някакъв ужасяващ заговор", сочат изводите на вестника.

Той обаче обръща внимание, че расте броят и разнообразието на "поразително преплетените" конфликти в региона "от религиозно, социално, етническо, държавно, икономическо, дори културно и историческо естество". Тънка е границата, която дели днешните "умерено ограничени" насилствени конфликти от радикалната и необратима ескалация, сиреч от голяма война.

Реакцията на пазарите и на общественото мнение след всяко изостряне показва, че опасността е близо, отбелязва "Известия".