Държавата няма намерение да изплаща първите три от болничните на работниците. Това стана ясно от думите на социалния министър Деница Сачева пред журналисти днес. 

Искането за такава промяна в закона беше направено от бизнеса. Според работодателите хората злоупотребяват с болничните листове и ги използват дори когато не са болни. Това пък води до сериозни загуби за индустрията, която вместо да генерира - плаща. Освен това работодателите твърдят, че решението те да изплащат първите три на болничните е било въведено преди години като временна мярка, която е трябвало отдавна да бъде променена. 

Очаквано - синдикатите се възпротивиха и поискаха бизнесът да изплаща не само три, а цели пет дни от болничния. Организациите се скараха и напуснаха тристранния съвет за национално сътрудничество. 

Според обявеното днес от Сачева обаче, държавата няма как да поеме изплащането, защото "работи в условия на ограничен бюджет". По думите й такъв тип разход не е предвиден в закона за държавния бюджет и дори да бъде предприета такава стъпка - не е ясно откъде ще дойдат парите - около 200 млн. лв. на година. Освен това държавното изплащане на болничните не решавало проблема. 

"Ако хората взимат болнични, без да имат нужда, или работодателите злоупотребяват с тях, не виждам как мярката с прехвърлянето на средства от работодателите към държавата ще реши проблема", обясни Сачева, цитирана от "24 часа". 

Държавата обаче все пак щяла да предприеме мерки - например да глобява хората в болнични, които не спазват предписания от лекаря режим или пътуват в чужбина. Вече има отговор и на въпроса как ще бъдат контролирани хората. По първата точка - служители на НОИ и РЗОК ще правят внезапни проверки за спазване на определеното в болничния лист лечение. Гранична полиция пък ще получи достъп до базата данни с болничните и така ще подава сигнали към НОИ, ако болните пътуват извън страната. Така вероятно ще се държавата ще се бори с хората, които "уж са болни, а през това време са на плажа в Гърция", както заявиха преди време работодателите. 

Освен това - от 30 на 20 дни ще се намалява продължителността на временнната неработоспособност с болничен от лекарската комисия. Дните без прекъсване на болничен пък се намаляват от 180 на 120. След тези 120 дни - работникът ще бъде длъжен да отиде на ТЕЛК комисия.

Личните лекари - ще могат да изписват до 7 дни болничен, вместо досегашните 14. Ако не оздравеете в това време - отивате пак на лекар.

Всички тези мерки засега са само предложения, които трябва да бъдат обсъдени с бизнес и синдикати.