"Констатирани са няколко нарушения в ТЕЦ „Бобов дол“. Едното е, че има замърсяване на въздуха. Образувано е досъдебно производство за това, че централата е горяла боклук. Министерството на околната среда и водите трябва да извърши цялостна проверка на ТЕЦ-овете за това дали са спазени всички законови изисквания за функционирането им, дали има инсталации за осигуряване на необходимата норма за чистотата на въздуха.

До момента се знае, че най-вероятно не са спазени законите за функционирането и чистотата на въздуха."

Това заяви главният прокурор Иван Гешев след среща между него, министъра на вътрешните работи Младен Маринов и министъра на околната среда и водите Емил Димитров и хора от близките населени места и съветници от Общинския съвет, които споделиха своите опасения от замърсяване заради горивото на ТЕЦ "Бобов дол". Новината предаде Нова тв.

Както Клуб Z писа, по-рано днес Върховната административна прокуратура (ВАП) възложи на министъра на околната среда и водите извършването на незабавна проверка за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, внесени от страни от Европейския съюз. Ще бъдат проверени ТЕЦ „Бобов дол“, ТЕЦ „Брикел“, ТЕЦ „Сливен“ и ТЕЦ „Перник“, съобщиха от прокуратурата - копиe на проверката, разпоредена от Сотир Цацаров през есента за същите 4 юридически субекта.

От държавното обвинение уточниха, че извършването на проверката се налага предвид голямата обществена значимост на проблема и възможните неблагоприятни последици за живота и здравето на хората в населените места в непосредствена близост до визираните инсталации.

Още днес преди обяд говорителката на главния прокурор Сийка Милева съобщи, че Гешев пътува лично към миньорския град.

„Ще се извърши цялостна проверка за спазване на екологичното законодателство на тези ТЕЦ-ове. Министърът на околната среда и водите пое ангажимент и ще сигнализира и за месния язовир "Дяково", където са констатирани над 20 случая на байпаси", посочи Гешев.

„Не се спазват екологичните норми – защо да даваш 100-200 милиона за това да се спазват нормите, като можеш да си ги спестиш? Така някои хора си купуват скъпи коли, къщи и яхти, но хората от околните села дишат отровен въздух", каза още той.

"Ако трябва, перманентно ще се извършва проверка какво се гори в ТЕЦ-овете, ако трябва по няколко пъти на вечер“, съобщи Гешев и допълни: „Поехме ангажимент да има връзка между отговорните звена, да бъдем сигнализирани навреме, ако има нарушаване на законодателството. Ако се констатират нарушения – ще се образуват досъдебни производства и ще се търси отговорност”.

„Само ТЕЦ-Сливен има право да гори отпадъци и той гори боклука на София”, заяви на свой ред пък министърът на околната среда и водите Емил Димитров (това каза преди дни и Христо Ковачки, б.р.).

„Циментовите заводи са се съгласили да разтоварват само на едно пристанище и ще вземат всички необходими мерки, за да докажат, че не извършват незаконна дейност”, посочи още той.

Иван Гешев коментира и разпоредената тотална проверка на приватизацията.

"Никой не може да забрани да се развива бизнес, но българското законодателство трябва да се спазва. Ако то не се спазва, държавата трябва да се намеси. Иначе собственикът ще си продаде някой „Майбах”, някоя яхта или къща, и вместо печалба от 1000%, ще си сложи филтри на комините, за да е чист въздуха, и ще направи 100% печалба, но ще спазва законодателството, а хората ще дишат чист въздух. Проверката на приватизацията ще е комплексна, с взаимодействие с всички министерства”, заяви Гешев.

Той каза още, че властите правят всичко възможно, за да върнат в България бизнесмена Васил Божков, който беше задържан в Обединените арабски емирства.

„Прокуратурата знае, че се изправя срещу най-богатия българин, но е време нещата да се оправят”, категоричен бе главният прокурор.

Вътрешният министър Младен Маринов пък коментира темата с обирите на банки и търговски обекти от последните дни. Той поясни, че проблемът е бил дискутиран най-вече с отделите по сигурност на банковите институции.

„Вече има и резултат – задържан е човек по единия случай. Ще бъде засилено полицейското присъствие в по-уязвимите места, а  това са най-вече големите градове”, заяви министър Маринов.

Ето и оригиналното съобщение на прокуратурата:

Главният прокурор Иван Гешев разговаря с местната власт на Бобов дол за проблемите с чистотата на въздуха

Главният прокурор на Република България Иван Гешев, министрите на вътрешните работи Младен Маринов и на околната среда Емил Димитров посетиха Бобов дол, където се срещнаха с местната власт.

Главният прокурор заяви пред представители на общинското ръководство на Бобов дол: „Имате проблем с чистота на въздуха, най-вероятно заради ТЕЦ-а. Изключително брутална картина“. „ТЕЦ „Бобов дол“ дава работа на много хора, но не може да се прави компромис с чистотата на въздуха. Никой не иска да затваря ТЕЦ-а. Въпросът е, че щом печелиш милиони, това е моето мнение като главен прокурор, ще инвестираш, за да е добре за всички. Вместо 100 единици, ще печелиш 60. По-лесно е да караш скъпи коли, отколкото да ги продадеш и да вкараш парите в съответните устройства за осигуряване на чистота на въздуха, което теоретично струва 100-200 млн.“, обясни Иван Гешев. Той уточни и че ще се проверява дали има инсталации, които се „водят“ само на хартия, дали се оползотворяват отпадъци със стари разрешителни и дали се гори боклук, който е забранено да се гори.

Посещението на главния прокурор в Бобов дол е във връзка с разпоредената днес от Върховната административна прокуратура (ВАП) проверка на ТЕЦ „Бобов дол“, ТЕЦ „Брикел“, ТЕЦ „Сливен“ и ТЕЦ „Перник“ за нерегламентирано изгаряне на отпадъци.

„Това, което ще направи прокуратурата - ще контролира стриктно министъра на околната среда и водите дали прави това, което му е възложено - проверката на всички ТЕЦ-ове“, каза Иван Гешев. Той бе категоричен, че ако бъдат установени нередности, прокуратурите по места ще образуват досъдебни производства.

Главният прокурор разговаря с жители на Бобов дол, които увери, че никой не иска да остави местните хора без работа, но в случай, че не се спазва законът, държавата трябва да принуди нарушителите да го спазват. Щом се поставят пречистващи инсталации, ще се оправят нещата“, успокои той.