Агенцията за държавна финансова инспекция е констатирала щета за бюджета в размер на около 560 млн. лв. от несъбрани такси от големите хазартни оператори. Нарушения обаче има не само при лотарийните игри, а и при други видове хазарт. 

Това каза днес министърът на финансите Владислав Горанов пред журналисти след като беше изслушан в ресорната комисия по бюджет и финанси. 

"Финансовата инспекция е на път да издаде окончателен доклад. Около 560 милиона са нейните констатации. Оттук нататък детайли по отношение на самата инспекция можем да споделяме само с разрешението на прокуратурата, тъй като първоначално я възложи министърът на финансите, но впоследствие тя се превърна в задача, възложена от прокуратурата към финансовата инспекция", обясни Горанов. 

По една на министъра неизплатените печалби трябва да бъдат търсени по съдебен път от организатора на игрите, а не от държавата, която прекратява дейността им. Той беше категоричен, че няма как печалбите да не се изплащат дори при форсмажорни обстоятелства.

На въпрос дали знае за проверка на НАП във фирми на Васил Божков и за евентуални констатирани нарушения, Горанов обясни, че такава проверка е била наредена от прокуратурата. Въпреки това не пожела да продължи и заяви:

"Най-лесният и бърз отговор е данъчна тайна"

Припомняме, че вчера стана ясно, че НАП е запорирала дялове на Божков в две от големите му компании и основни участници в бизнесът му. Основанието е - "предполагаеми нарушения" и на тази база са наложени мерки. 

По информация на Клуб Z от прокуратурата има разпореждане за ревизии на дружествата на Божков. Извършвали се десетки такива, като очакванията са да бъде открито нарушение (за каквото не е съобщено). Запорите нямат общо с несъбраните държавни такси от "Националната лотария", за което се "грижи" комисията по хазарта, а не данъчните.