Недостигът на лично предпазно облекло в ЕС е потенциален проблем на фона на новия коронавирус.

Това бе отбелязано от доста от участниците в състоялия се днес в Брюксел извънреден Съвет на здравните министри от страните членки. България бе представена от министър Кирил Ананиев.

50 на сто от предпазното облекло в Съюза идва точно от Китай, откъдето пламна заразата, итъкнаха още участниците, заяви еврокомисарката по здравеопазването Стела Кириакиду.

Отделни страни изразиха надежда, че Еврокомисията чрез съвместни търгове би могла да подпомогне държавите членки при недостиг.

Участниците призоваха за разработване на финансирана с европейски средства обща ваксина, която би могла да се използва, ако коронавирусът мутира в сезонен грип. Изтъкната бе и необходимостта от задълбочен анализ на зависимостта на ЕС от трети страни по отношение на лекарствени продукти и медицински изделия.

Бъдещата координация на здравните изисквания към контролно-пропускателни пунктове е много важна. Ключова роля за намирането на решения имат обменът на информация между държавите членки по отношение на предприетите мерки и добрите практики.

Редица държави от ЕС отбелязаха, че е необходимо Китай и трети страни с уязвима здравна система да бъдат подпомогнати.

Съветът прие заключения, призоваващи за засилване на мерките срещу вируса.

Какви мерки е въвела България

Кирил Ананиев. Снимка БТА

На национално ниво България е въвела ефективни мерки срещу разпространяването на новия коронавирус, заяви на заседанието Кирил Ананиев. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването, предаде БТА.

Предприетите от България мерки са съобразени с препоръките на Световната здравна организация (СЗО) и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ЕЦКЗП).

„Създадена е междуведомствена координация за недопускане разпространение на новия коронавирус, включително координация със службите за граничен контрол. Налице е координация и стройна организация на всички нива на системата за обществено здраве и между всички ключови лечебни заведения. Въведена е система за задължителна регистрация и събиране на информация. Всяко лице със съмнение за нов коронавирус задължително се хоспитализира и изолира в предварително определени болнични лечебни заведения“, каза Ананиев.

У вас са предприети и мерки за информиране на обществеността. Открита е телефонна линия, на която гражданите могат да задават въпроси и да получат компетентен съвет от епидемиолог.

„Мерките, предприети на национално ниво, са част от ефективна система, осигуряваща прозрачност, информираност и мобилизация. Тази система допринася за овладяване на ситуацията в рамките на целия ЕС“, изтъкна Ананиев пред своите колеги.