Ситуацията в Близкия изток на фона на изострянето на отношенията между Иран и САЩ, Сирия и конфликтът в Либия ще бъдат централни теми на откриващата се в петък международна Мюнхенска конференция по сигурността. 56-ия по ред форум ще приеме рекорден брой участници: в баварската столица ще пристигнат около 800 политици, представители на бизнес и научните кръгове, както и правозащитни организации от целия свят, съобщи "Фокус".

Сред участниците е и българският премиер Бойко Борисов.

В рамките на три дни участниците във форума, освен Близкия изток и Либия, ще обсъдят и редица други теми - като отношенията между Запада и Русия, „Северен поток 2“, кризата в Украйна, бъдещето на европейската отбранителна политика, предизвикателствата пред Запада и НАТО , промени в международния ред, бариери пред световната търговия, въздействието на изменението на климата върху сигурността.

В навечерието на конференцията нейният ръководител Волфганг Ишингер отбеляза, че има толкова много конфликти на планетата, че три дни са твърде малко, за да се обсъдят всички кризи. Той посочи „непростимите грешки“ на международната общност по отношение на ситуацията в Сирия и Либия.

„Имаме повече кризи, повече лоши кризи, по-страшни събития, които трудно може да си представим“, заяви ръководителят на форума.

Според него с всяка година нараства впечатлението, че световната общност не е в състояние да поеме контрола над регионалните конфликти. Конференцията за сигурност в Мюнхен е създадена, за да помогне за преодоляване на това чувство на безпомощност, подчертава Ишингер.

Очакват се около 35 държавни и правителствени ръководители

Общо организаторите очакват в Мюнхен да пристигнат около 35 държавни и правителствени ръководители, близо 100 министри на външните работи и отбраната. Според Ишингер ще пристигнат „висши служители на министерствата на външните работи и отбраната, представители на бизнес средите“.

Въпреки предизборната надпревара в САЩ, се очаква широко участие на американската страна. В Мюнхен ще пристигнат държавният секретар Майкъл Помпео, началникът на Пентагона Марк Еспер, енергийният секретар Дан Брейет, голяма делегация на Конгреса, по-специално републиканският сенатор Мит Ромни и председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси.

Ръководител на руската делегация ще бъде външният министър Сергей Лавров, като той ще проведе среща с немския си колега Хайко Маас в кулоарите на форума.

Очакват се френският президент Еманюел Макрон, китайският външен министър Ван И и канадският премиер Джъстин Трюдо. Макрон ще води една от дискусиите в събота.

Основната реч на форума ще произнесе германският президент Франк-Валтер Щайнмайер, който през последните години постоянно участваше в конференцията, но от друга позиция - ръководител на германското външно министерство. Канцлерът Ангела Меркел няма да бъде в Мюнхен: тя по правило идва на форума веднъж на две години и вече направи изказване миналата година.

Традиционен гост на конференцията е иранският министър на външните работи Мохамед Джавад Зариф. Той ще участва и този път. Разбира се, ситуацията около иранската ядрена сделка ще бъде в центъра на вниманието.

Сред ораторите е посочен и президентът на Украйна Владимир Зеленски, който за първи път ще участва в Мюнхенския форум.

„Успяхме да намерим добро решение за провеждането на първата реч на украинския президент“, заяви Ишингер.

На 16 февруари в кулоарите на форума ще се проведе среща за Либия на министерско ниво, на която ще бъде обсъдено изпълнението на решенията на Берлинската конференция, проведена на 19 януари.

Според организаторите вероятно преговорите ще се проведат сутринта, за да могат резултатите от тях да бъдат съобщени в края на конференцията по сигурността в Мюнхен.

Друго свързано събитие ще бъде министерска среща на международната коалиция, ръководена от САЩ за борба с терористичната групирковка „Ислямска държава“.

Повишена сигурност

Форумът ще се проведе в Мюнхен в престижния хотел Bayerischer Hof с повишена сигурност. Районът в центъра на града до хотела традиционно е изцяло заобиколен от служители на реда. Законът и редът ще бъдат осигурени от около 3,9 хиляди полицаи.

Баварските служители на реда ще бъдат подпомагани от колеги от поне осем германски провинции. В Мюнхен са планирани девет демонстрации за петък и уикенда, включително екологични активисти от движението „Петъци за бъдеще“.

Като се има предвид, че конференцията ще се проведе на фона на епидемията от короновируса в Китай, организаторите обещаха да предприемат всички мерки за провеждането на събитието, за да не се застраши здравето на гостите му.

„Искаме да предоставим на нашите компетентни органи възможността да направят всичко за безопасността на участниците в конференцията. Ние, като организатори, ще направим всичко по силите си в сътрудничество със здравните власти - това се отнася за мерките за дезинфекция и т.н.“, подчерта Ишингер.

Той изрази надежда, че участието на Китай във форума няма да бъде ограничено.