Задържаният заместник-началник на 3-то РУП в София е бил шеф на сектора за джебчийски кражби и е бил повишен. Другият задържан пък е бил началник на група в този отдел.

Това каза тази сутрин пред Нова тв главният секретар на МВР Ивайло Иванов по повод случая, при който столични висши полицаи опитаха чрез присвоен тото фиш от възрастна жена да изтеглят печалбата ѝ от 12 000 лв.

"Случката се разиграва по следния начин. Жената подава жалба, че е жертва на джебчийска кражба. Освен документи й е откраднат и въпросният печеливш фиш от тотото. Тя подава заявление в районното, че е станала обект на кражба и колегите започват да работят. След това се случва и тази неприятна история. За подробности около деянието можем само да гадаем. Има следствено дело и аз не мога да коментирам действията по разследването. Вариантите не са много, но трябва да сме сигурни, за да мога да потвърдя. От събраните доказателства безспорно е доказано, че нашият служител се е опитал да вземе печалбата”, коментира Ивайло Иванов.

Той отказа да преценява дали става въпрос за алчност или наглост, но стана ясно, че главният извършител е от 2001 г. в системата на МВР.

„Красимир Любомиров е стар служител на системата с достатъчно опит. Въпреки че има безспорни качества като служител на МВР, това не означава, че не може да сгреши - каза Иванов по адрес на задържания зам.шеф на районното. - За да повишим доверието на обществото, трябва да се справяме и с такива случаи. Въпросният Любомиров  е бил началник на сектора за джебчийски кражби, а другият участник е бил началник на група в този отдел”, допълни Иванов.

Любомиров бил повишен преди малко повече от месец именно "във връзка с качествата, които има като служител".

„Чисто статистически имаме чувствително намаление на случаите на обири. За 2018 г. имаме около 2000 обира, за 2019 година са със 120-130 по-малко.

Обикновено януари-февруари или септември-октомври - след новогодишните празници и след летния туристически сезон, обикновено имаме завишения на този вид престъпления, не мога да кажа каква е причината.

До 31 януари имаме 2 въоръжени грабежа, като добавим последната седмица - тези, кото се случиха в София, Враца... Задържан засега имаме само за обира на банката от софийския булевард „Борис III” - заяви още Иванов. -  За останалите - в Шумен, Враца, за денонощния магазин в кв. "Изток", колегите работят усилено, имаме заподозрени лица."

Главният секретар на МВР обясни и какъв е задържаният за обира:

„Предишни грабежи няма зад гърба си. Той е криминално проявен. Мотивът най-вероятно е, че той е дължал пари. Категорично няма връзка между отделните грабежи. По другия грабеж на банка в столицата колегите също работят усилено”.

А предишните грабежи на банка ДСК били "всяка година по един".

„Колкото и да са подготвени служителите, каквито и да са охранителите, като влезе въоръжен човек, психиката на всеки е различна и реагира по различен начин. Първото, което предложих аз, е на територията на страната, в по-големите градове, да има по-засилено полицейско присъствие”, разкри Иванов.

Както Клуб Z писа, вчера той и ръководството на ГД "Национална полиция" се срещнаха със служителите по сигурността на банките, за да набележат мерки срещу зачестилите въоръжени посегателства.

Главният секретар специално отбеляза, че сравнявайки ги назад във времето с минали големи грабежи, там профилът на извършителите е бил съвсем различен.

Иванов коментира и темата за битовата престъпност:

„В никакъв случай не трябва да се стига до въоръжаване на хората, въпреки че домът е неприкосновен."

Главният секретар каза това по повод грабеж в монтанското с. Охрид, при който 19-годишен нападна и преби възрастен мъж, за да му вземе пенсията от 270 лв. 

"След като е станал този случай, колегите са реагирали бързо и извършителят е задържан. Предстои да му бъде повдигнато обвинение.

В никакъв случай няма увеличение на случаите на битова престъпност. Тази тема е приоритетна за нас и полагаме всички усилия. Днес на територията на няколко областни дирекции текат операции срещу битовата престъпност. Полицейското присъствие не е важно само през нощта, а постоянно. Няма как обаче във всяко населено място да има постоянно полицейско присъствие. Важното е хората да подават сигнали и да виждат в нас приятел, а не враг. Нашата задача е да повишим доверието към МВР", каза още той.

"Повечето от задържаните лица от последните акции са с повдигнати обвинения и постоянни мерки за задържане под стража."

А къде стават най-много битови кражби?

"Честно казано, в страната всяка областна дирекция е специфична. Има различен род пресътпления, но като че ли най-много се открояват областите Враца и Монтана. Ежедневно там правим операции, и в момента нече в област Враца", допълни още главният секретар.