Премиерът Бойко Борисов е подслушвал президента Румен Радев.

С това обвинение излезе днес депутатът от левицата Антон Кутев, след като за пореден път ръководството на Народното събрание отклони негов въпрос към министър-председателя в рамките на парламентарния контрол. В случая Кутев искаше да знае на какво основание ДАНС, която е на подчинение на Министерския съвет, е подслушвала командира на Военновъздушните сили генерал Цанко Стойков.

Както е известно, ген. Стойков е бил подслушван по разследване на Специализираната прокуратура, като и досега остава неясно, защо не е на военната, както е по закон. Подслушването е било по искане на ДАНС, стана ясно от изявление на главния прокурор Иван Гешев в последствие. Покрай въпросното досъдебно производство обаче стана ясно, че Стойков е водил разговори и с държавния глава - за миналогодишната проверка на антикорупционната комисия, за това бил ли е Радев в конфликт на интереси, назначавайки във ВВС в качеството си на техен командир допреди четири години бъдещата си съпруга.

Така и не стана ясно обаче в какво прокуратурата е заподозряла генерал Стойков, за да приложи спрямо него СРС. И това е поискал да узнае Кутев, задавайки въпроса към Бойко Борисов.

По време на днешния парламентарен контрол председателката на парламента Цвета Караянчева обяви, че Борисов няма да отговори на този въпрос. Което ядоса Кутев и той обяви, че "ако някой иска да ме убеди, че Бойко Борисов не е знаел, че президентът се подслушва, значи не е за мястото си", като принципал на ДАНС.

"Този човек подслушва президента", заяви в заключение Кутев.

Отвърна му Караянчева: че казусът с неприетия депутатски въпрос към Борисов е бил разгледан на седмичния председателски съвет и е било взето решение, че въпросът "не следва да се реализира".

По думите на Караянчева според нарочна заповед премиерът "има функции на координация по отношение на дейността на ДАНС – т.е. от общ характер, който не предполага конкретност". С други думи - не знаел оперативно по какви дела работи ДАНС и не я администрира.

След което председателката насочи Кутев да си зададе въпроса в ресорната комисия за контрол на СРС в Народното събрание.

Веднага след това парламентарният контрол продължи с отговор от вицепремиера Томислав Дончев - на тема Държавната агенция за безопасност на движението и нейната работа. Веднага след отговора от трибуната депутатът от БСП Георги Свиленски се върна на темата с Бойко Борисов. Причината - ДАНС, точно както и агенцията за безопасността на движението, по закон имат един и същи статут. В единия случай обаче Дончев се явява в парламента и отговаря на въпроси на подопечната му агенция. В другия - "премиерът бива скрит от парламентарен контрол", подчерта Свиленски. 

По думите му това показвало, че Борисов е страхлив. Тази реплика му докара забележка от Караянчева - заради езика, който си позволява спрямо министър-председателя на държавата. Председателката на парламента добави само, че вече е дала обяснение защо е спряла въпроса на Кутев към Борисов.