Американският министър на правосъдието и главен прокурор Уилям Бар е раздразнен от неспирните туитове на президента Доналд Тръмп, предава Би Би Си.

Те му пречат да си върши работата, признава министърът в телевизионно интервю.

Неотдавна Бар помогна обвинението да поиска по-лека присъда за бивш съветник на Тръмп, осъден за прикриване на руската намеса в президентските избори на САЩ.

 
Похвалите на Тръмп за Бар в Туитър по този повод обаче навлякоха на министъра обвинения, че не е независим и че се поддава на натиск от Белия дом.
 
"Мисля, че е време туитовете за криминалните дела на Министерството на правосъдието да спрат", каза Бар в интервю за "Ей Би Си нюз".

Министерството на правосъдието предизвика гневни реакции тази седмица, когато съобщи, че смята да намали годините лишаване от свобода, които ще поиска за бившия съветник на Тръмп Роджър Стоун, дългогодишен приятел на президента.

Миналия ноември Стоун беше признат за виновен във възпрепятстване на разследване от страна на Комисията по разузнаването на Камарата на представителите на Конгреса за руската намеса в изборите през 2016 г.

Федералните прокурори отначало бяха препоръчали присъда от седем до девет години затвор за него.

Тръмп оповести несъгласието си в Туитър: "Това е ужасна и много несправедлива ситуация".

Тогава Министерството на правосъдието отмени препоръката на собствения си прокурорски екип, давайки повод за въпроси дали Бар се е намесил на страната на приятеля на Тръмп. Четиримата прокурори тогава поискаха отвод.

Тръмп похвали Бар в Туитър, че "се е заел" със случая.

Бар настоя, че президентът никога не е искал от него да прави каквото и да е по криминално дело и се оплака, че тези туитове го изправят пред невъзможност да върши работата си.

Бар беше назначен миналия февруари. Оттогава е смятан за близък съюзник на президента на фона на обтегнатите отношения, които Тръмп имаше с предшественика му Джеф Сешънс.