Близо година след като парламентът реши, че ще гласуваме изцяло с машини (с изключение на местни избори и в секциите с под 300 избиратели) и близо пет месеца от отварянето на бюджетната процедура за 2020 г., правителството изведнъж реши да обезпечи финансово въпросните устройства, но оказва се - не знае точно за какво ще бъдат дадени парите. По изчисления на финансовия министър Владислав Горанов начинанието ще струва 22,5 милиона лева еднократно, като догодина ще трябва да гласуваме и за нов парламент, и за нов президент. Отговорник по организацията пак ще е вицепремиерът Томислав Дончев.

Именно като такъв днес Дончев говори от парламентарната трибуна, за да отговори на питане не лидера на левицата и депутат Корнелия Нинова относно машинния вот. На практика депутатите са изправени пред поредното дежа вю - за енти път отварят Изборния кодекс за ремонт. Разликата от обичайния случай е, че сега поне не решиха да го направят непосредствено преди вота, а година по-рано. Тепърва обаче създадената този месец работна група, съставена от представители на всички парламентарно представени партии, обсъжда варианти на измененията, в т. ч. какви да са машините за гласуване, а оттам и как да изглежда бюлетината.

Има ли план, времеви график, видове машини, обществени поръчки. Кога ще бъдем готови напълно за машинно гласуване - попита днес Нинова. Като преди това припомни, че на местния вот миналата година имаше около 500 000 недействителни бюлетини. От Централната избирателна комисия отдават това на факта, че гласувахме с преференции за общински съветници, а по места и за районни кметове, което води и до голям брой грешки, в т.ч. в последствие при нанасянето и на протоколите. Нинова припомни още, че сега ад хок, извън бюджетната процедура, правителството е решило да отпусне средства с постановление.

В отговор Дончев посочи, че "безпрецедентно" една година преди вота е бил натоварен със задачата да организира избори. Допълни още, че за него машините били лесен и удобен начин за гласуване, решава изцяло проблемът с невалидните бюлетини и този с грешките в протоколите. Но не бил панацея, "манипулации и купен вот ще има", като на това трябвало да се противодейства с други способи. 

Но препрати към Народното събрание по въпроса за вида машини. Както Клуб Z писа, в работната група вече се обсъждат и други варианти - да има сканиращи устройства. За такива настояват от ГЕРБ и ДПС, като цялата информация за "настроенията" в момента е само неофициална. 

"Сега текстовете обаче са декоративни", посочи Дончев и призова депутатите да разпишат конкретно какви машини трябва да бъдат закупени.

Дали ще са устройства, с които традиционната бюлетината ще се сканира, дали ще са устройства, чрез които гласуваме машинно, но остава и "хартиен отпечатък", дали ще са такива, в "които само електронно тече процесът".

"Ние създаваме ли паралелен ред на хартиено и машинно, или отиваме само на машини. Какво правим с малките секции, с подвижните, с гласуването в чужбина. ЦИК и народното събрание да формират рамка", посочи Дончев.

И сподели личното си мнение: електронна машина за гласуване, която съхранява данните в цифров вид, но генерира и бюлетина. За да може да се сверят после данните при нужда. Това давало увереност и на избирателя.

Дончев подчерта, че "машините няма да бъдат наемани, а придобити". Като това ще реши и проблема със сертифицирането им. Както е известно, очаквайки, че машините съвсем ще изпаднат от Изборния кодекс и притиснати от времето, членовете на прясно създадената нова ЦИК решиха да наемем, а не да закупим машини за евровота през май, което излезе над 9 милиона лева. После пък се оказа, че няма институция у нас, на която да е вменено да сертифицира устройствата. В последния възможен момент това склониха да направят от БАН. При закупуване на устройства, процесът по сертифициране ще е еднократен.

Нинова не остана доволна от отговорите на Дончев, изтъквайки, че на практика всичко започва от нулата - шест години, след като машините за първи път влязоха в Изборния кодекс, в началото експериментално.

"Оставам с впечатлението, че решението на Министерския съвет е било просто за успокояване на общественото напрежение и сега се връща топката в парламента- тепърва да се променя Изборният кодекс по въпроси, които сме обсъждали десетки пъти и по които не сме постигали съгласие. Очаквах нещо далеч по-ясно и конкретно - това, което казвате, е тревожно и поставя съмнение дали ще се справите с машинно гласуване за следващите избори", посочи тя.

"Моля да не създаваме суматоха. Една година е предостатъчно време да се справи ЦИК. Ние ще се съобразим и с волята на НС", получи в отговор.

Иначе става въпрос за грубо около 15 000 машини (тъй като трябва да има и иколо 10% резерв), като според изчисленията на Горанов една машина (закупуването й) излизала около 1500 лева.