Всички инвестиционни действия оттук нататък за инсталации за горене на боклук да минават задължително през процедура по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС). Такава промяна в екозаконодателството внесоха днес депутатите от ГЕРБ, начело с председателката на групата Даниела Дариткова и бившата министърка, сега шефка на ресорната комисия в парламента Ивелина Василева.

Сега по закон ОВОС е задължителна само за инсталации, които са с капацитет за изгаряне на над 100 т. отпадъци на ден. С поправката през тежката екопроцедура ще минатат всички проектиза инсталации - без значение от капацитета си и дали става дума за нова инсталация или разширение или доизграждане на действаща такава, стана ясно от думите на Василева. Сега при капацитет под 100 т на ден местните екологични власти издават по своя преценка разрешение. 

Василева припомни, че ОВОС е най-тежката екопроцедура, в която са ангажирани освен Министерството на екологията и неговите служби, също така и районните здравни власти, както и обществеността - защото се провеждат публични обсъждания и се търсят становища от граждански организации.

Под новия строг режим ще попаднат и проектите за експериментално изгаряне на отпадъци - сега те функционират само на база съгласуване с РИОСВ по места, което бе позволено прези 2 години, припомни Василева. 

"Това го правим в грижа за хората, за околната страна, за да не се допускат нереграментирани действия и опасения, че се прави нещо без знанието на обществеността", обобщи търсеният ефект депутатката.

Процедура по ОВОС обикновено трае месеци. Предложението на ГЕРБ идва в момент, в който, първо благодарение на италианските власти бе заловен "нелегален" боклук за износ от страната и внос в България, после започнаха да се проверяват сигнали за нерегламентиран внос и изгаряне. В последните седмици текат и разпоредени от прокуратурата проверки, в това число и в ТЕЦ-ове, предимно свързвани с бизнесмена Христо Ковачки, за това какво и как се гори в тях.

Появиха се дори идеи за "мораториум" над вноса и изгарянето, което обаче и министърът на екологията Емил Димитров Ревизоро, а днес и Ивелина Василева обясниха многократно, че няма как да стане. България обаче реши да връща внесени отпадъци, ако съдържанието на контейнерите не съвпада с документацията за тях. Вече тече връщане на доставен боклук от Италия до пристанището във Варна.

Като мярка срещу мръсния въздух, по който показател България е в челото на ЕС, неотдавна депутати от ГЕРБ дори поискаха с промени в Наказателния кодекс да се предвижда и затвор при нерегламентирано горене.