След близо две седмици странстване заради отказите на пристанища да ги приемат, пътниците от круизния кораб "Ем Ес Уестърдам" разказват за преживяното, което, оказва се, далеч не е било мъчително, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
"Бедните", казват всички. Но нямаше такова нещо. Имахме безплатен интернет и безплатно вино. Сервираха
ни първо, второ и трето. Имахме толкова голям избор", разказва Зара Дженингс - пенсионирана медицинска сестра от Великобритания.
Как беше ли? "Прекрасно", отговаря тя.
Общо 1 544 пътници и 802 души екипаж не очаквали, че спирането им в пристанището на Хонконг ще доведе до развихрил се страх, че някой на борда е заразен с новия коронавирус, появил се в китайския град Ухан.
Получил отказ от Япония, Тайван, Гуам, Филипините и Тайланд, корабът най-сетне беше приет от Камбоджа и беше установено, че нито един от пътниците не е заразен.
Единственото оплакване, което се е чуло на борда, било, че вече не сервират картофени кюфтета, а доматеният сос свършил, разказа 60-годишният новозеландец Робърт Сейърс. Само толкова. Иначе било наистина чудесно.
Круизните кораби в Азия се сблъскат със страхове, че може да разпространяват заразата с коронавирус, след като тя беше открита на "Даймънд принсес", който сега е на котва в Йокохама. 218 от неговите пътници бяха диагностицирани с вируса, припомня Ройтерс.
Виетнам вчера върна два круизни кораба.
В деня на Св. Валентин първите пасажери слязоха на сушата от борда на "Уестърдам". Камбоджанският министър-председател Хун Сен специално пристигна от столицата, здрависа се с пътници и им подари рози. По автобусите правителствени служители бяха опънали транспаранти "Добре дошли в Камбоджа", а всички пътници получиха безплатни визи.
Хун Сен - авторитарен лидер, критикуван остро от западните държави за нарушения на човешките права, каза, че днес болестите, които са засегнали целия свят, са страхът и дискриминацията.
Компанията собственик на кораба изпрати на пътниците писма, в които съобщава, че ще им върне парите за пътуването, ще им предостави още едно безплатно 14-дневно пътуване и ще осигури полетите им обратно, като по възможност ще бъдат същата категория, както са били резервирани.
Пътуването трябваше да завърши в Шанхай по-късно днес. В Шанхай беше 14 градуса, облачно и дъждовно. В Сиануквил беше 27 градуса и слънчево.
Компанията собственик на "Уестърдам" осигури за пътниците безплатни автобуси до близък плаж.
"Това е най-хубавият ми круиз досега", признава пенсионираният канадски авиоинженер Пиер Ашби. "Обикновено си купуваш круиз и знаеш какво точно ще получиш. Това беше приключение".
А съпругата му седеше до него с жълт бански костюм и две червени рози. Бос на пясъка, той се усмихна и посочи към морето с думите "наслаждавайте се".