Дружествата "Водоснабдяване и канализация" (В и К) в Дупница, Сливен и Перник трябва да бъдат между най-печелившите, а те са  пред фалит, заяви тази сутрин в интервю за бТВ минисърът на околната среда Емил Димитров.

"Аз се чудя дали да водя епистоларна кореспонденция с тях, или да ги дам на прокуратурата", добави той.

 
Без да назовава имена, Димитров каза, че кметове по морето мълчат за проблеми във В и К (главно в канализацията) сега, които ще създадат неприятности през лятото.
 
Министърът говори и за незаконното горене на отпадъци в предприятия на промишлеността и енергетиката, посочвайки, че властта не трябва да предприема драстични мерки.
 
"Ако държавата започне да играе по друг начин, ще фалираме много бизнеси, това не е полезно обаче. Енергийната система трябва да се развива. Идеята не е някой безнесмен да бъде вкаран в затвора, да бъде изгонен в чужбина или да му бъде взет бизнесът, а коминът, като пуши, да не трови хората", каза той.
 
Димитров каза, че на комините на ТЕЦ Бобовдол и в околните селища ще бъде монтирана измервателна апаратура, за да е ясно какво гори централата и хората да са информирани за качеството на въздуха около нея.
 
Четирите циментови завода и ТЕЦ Сливен, които имат право да горят отпадъци, решават проблем на страната, каза министърът. Той припомни, че по закон отпадъкът за горене може да бъде 50% вносен и 50% местен, на поради липса сепариране и рециклиране у нас 90 на сто от местните отпадъци се трупат в сметища. В същото време европейското и националното законодателство изискват 65% от отпадъка да се рециклила, 25% да се горят за добиване на енергия и 10% да се депонират.
 
По думите му влизащите в България и от чужбина отпадъци са опаковани и се намират под контрол на пристанищата, но българските, подготвени за горене, липсват.
 
"От нашите отпадъци само София произвежда RDF (Refuse-Derived Fuel англ. - гориво добито от отпадъци), който се гори в Златна Панега и Сливен", каза министърът.
 
Димитров каза, че концесионният договор за ски съоръженията в Банско трябва  да бъде изпълнен, след като бъде поправена техническа грешка. Тя се състои в това, че площта на концесията по определените от геодезистите граници и по числата, записани в договора се разминават.
 
"По контур излиза повече, отколкото е описано в договора. Аз съм абсолютно категорично "за" това, което е дадено по концесионния договор, по площ да бъде то - никакви разширения и увеличения", каза Димитров. "Също така, таксата, която е определена преди време, трябва да се преизчисли. Договорът или ще се приведе в съответствие, или ще се прекрати".