Новосформираната държавна агенция по хазарта е издала чеири акта за общо 700 млн. лева, срещу фирми на бизнесмена Васил Божков, предаде телевизия "България он еър".

Наказателните постановления са издадени срещу компаниите "Национална лотария", 7777, "Еврофутбол" и "Евробет" заради неплатени данъци.

Това означава, че дейността им е блокирана

По закон за нарушение над 5000 лв. следва отнемане на лицензите, отбелязва телевизията.

Националната агенция по приходите вече наложи запор в Търговския регистър над дяловете на Божков. 

Той се намира в арест в Обединените арабски емирства. Прокуратурата очаква техния отговор на искането ѝ той да бъде екстрадиран.

Междувременно, в интервю по бТВ тази сутрин бизнесменът Красимир Дачев нарече Божков "интелигентен човек".

"Той е аналитичен,  точен и разумен. Бил е богат преди да се занимава с лотарията, ще бъде богат и след нея", каза Дачев.

Той добави, че в момента е в ход рутинна процедура, при която цялото имущество на Божков се описва и в случай на присъда може да бъде отнето.

"Ще мине присъда, ще трябва да плати дадена сума. Ако не ги плати, тогава държавата ще се удовлетворява от описаните предмети", каза Дачев.

Коментирайки първоначалното натрупване на капитала у нас в годините на приватизацията, Дачев каза, че е било "народен спорт" кандидатът за кредит от банка да даде 10% от стойността му във формата на подкуп. Той каза, че парѝ са се давали и в агенцията по приватизация.

Дачев добави, че в намерението на прокуратурата да подложи на ревизия цялата приватизация вижда опит да бъде намален "дефицитът на справедливост", който хората чувстват.