САЩ са готови да предоставят финансови инвестиции в размер на 1 млрд. евро на страните от Източна Европа, за да стимулират енергийната независимост от Русия. Това обяви държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео на конференцията по сигурността в Мюнхен.

Планът трябва да спре руско-германския проект „Северен поток-2" и да развие така наречената „Инициатива три морета“ в Централна и Източна Европа, която да се погрижи за енергийната независимост на страните в региона. Целта на тази стратегия е да се налеят инвестиции в частното енергийно предприемачество, уточни Помпео.

Държавният секретар призова да не се вярва на твърденията, че "Северен поток-2" е изключително икономически проект.

"Не се заблуждавайте, когато Русия говори, че "Северен поток 2" е само с търговска насоченост", каза той.

"Северен поток-2" е проект за разширяване на действащия газопровод "Северен поток", който свързва Русия и Германия по дъното на Балтийско море, заобикаляйки транзитните държави Украйна, Беларус, Полша и други източноевропейски и балтийски страни.

Тръбопроводът като цяло повтаря маршрута на първия "Северен поток" и преминава през изключителната икономическа зона и териториалните води на пет държави - Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия. Дължината му е над 1200 км, а капацитетът - 55 млрд. куб метра газ годишно.

В същото време в речта си пред форума френският президент Емануел Макрон пък призова страните от ЕС да обмислят дали не е необходимо съюзът да се въоръжи атомно.

Знам, че ядреният дебат в Германия е трудна тема, но Западът е отслабен, САЩ се оттеглят все повече от стратегическото ни партньорство и трябва да вземем мерки, заяви той.

 „Предлагам стратегически диалог с всички партньори, които биха се включили в това“, посочи той. Макрон още преди дни издигна тезата от небходимостта на включване на френското атомно оръжие в европейската стратегия за защита. Германската министърка на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер отговори сдържано на тази идея.

„САЩ от години преследват политика, която включва и значително оттегляне и преосмисляне на връзките им с Европа. Необходимо е и Европа да вземе защитата си в свои ръце и да стане независима от САЩ“, заяви Макрон.

Помпео отхвърли тези обвинения.

„Западът побеждава, заедно побеждаваме“, отговори той на Макрон.

В речта си той атакува не само Макрон, но и германския президент Франк-Валтер Щайнмайер, който при откриването на конференцията в петък критикува политиката на САЩ в света и описа доста мрачна глобална картина.

„Винаги е имало хора, които виждат всичко в черно. Имаме тактически различия, но при анализирането на проблемите винаги сме от едната страна на бариерата.

„Новината за смъртта на НАТО е преувеличена“, каза още той и отхвърли обвиненията, че САЩ се отказват от съвместна работа. Помпео призова съюзниците си да спрат агресивната политика на страни като Русия, Китай и Иран и нарече китайските технологични фирми „троянски кон“ на китайските тайни служби.