Вариантът САЩ да наложат санкции на Турция остава на масата, ако тя продължават да се снабдява с руски системи за противовъздушна отбрана като ракетите С-400 или изтребители Су-35.

Това заяви в телефонен брифинг за журналисти в Брюксел помощник държавният секретар на САЩ по политико-военните въпроси Кларк Купър. Той говори от Мюнхен, където участва в 56-ата конференция по сигурността.

„Турция рискува да бъде изолирана още повече или да й бъдат наложени санкции. САЩ са обсъдили редица санкции срещу нея. И за партньорите ни в Анкара е важно да разберат, че това, че днес няма наложени санкции, не означава, че те няма да бъдат наложени“, предупреди Купър.

Американският дипломат припомни, че през май 2019 г. САЩ извадиха Турция от програмата за разработването на изтребители бомбардировачи от пето поколение Ф-35. Разбира се, Анкара може да бъде върната в тази програма. Страната има възможност да „коригира курса“. Това може да стане и чрез закупуването на американски ракети „Пейтриът“ или други системи, съвместими с НАТО. Но колкото по-дълго „коригирането“ се бави, толкова по-голям е рискът от по-нататъшно разваляне на отношенията.

Кларк Купър бе помолен да коментира и вчерашната среща между руския външен министър Сергей Лавров и държавния секретар на САЩ Майк Помпео. Той не спомена съдържанието на разговора, но заяви, че двете страни споделят редица общи ценности, сред които е борбата с тероризма:

„Това е много силен общ интерес и въпрос на общо безпокойство за всички страни - не само за членките на НАТО, но за всички в рамките на ООН. Ние искаме зда гарантираме, че нашите институции и народи не са заплашени. Работихме заедно с Русия, за да можем да идентифицираме тези мрежи, представляващи заплаха. Това е нещо значително, което и Москва, и Вашингтон ценят.“

Остават обаче някои предизвикателства, допълни Купър.

„Споменах за институциите. Гледаме към Москва, за да даде тя гаранции, че разбира, че не може да нанася щети на институциите. Смятам, че все още има място за честна и открита дискусия, за да бъде казано на Русия да не възпрепятства свободните и честни избори – не само в САЩ, но и по целия свят. Такъв вид информационни действия облагодетелстват единствено тези, които имат враждебни гледни точки“, каза помощник държавният секретар.

Същевременно в рамките на заложената от администрацията на Доналд Тръмп стратегия за национална сигурност САЩ противодействат на вражески действия не само срещу тяхната национална сигурност, но и срещу тази на техните партньори. Затовна е необходимо взаимодействия и оперативна съвместимост с тези страни, без значение дали са от НАТО или ЕС.

„За Централна и Източна Европа това означава, че трябва да решим въпроси като физическа способност да гарантираме суверенитета. Трябва да изградим способност за гъвкавост, за за гарантираме, че всякакъв вид зловредна дейност, идваща от място като Москва, не отслабва демократичните институции“, изтъкна Купър.

Захариева обясни предимствата при отпадане на визите за САЩ

По време на Мюнхенската конференция Купър се срещна с българския вицепремиер и външен министър Екатерина Захариева, съобщиха от МвнР.

Срещата бе поискана от американската страна за обсъждане на последващите действия в продължение на проведената на 7-8 януари първа сесия на Стратегическия диалог „България-САЩ“. Обсъдени бяха приоритетите и насоките на работа в развитието на двустранното сътрудничество в отбраната и по-специално десетгодишната „пътна карта“ 2020-2030 г., договорена на сесията, както и съвместна работа в киберсигурността.

Захариева изтъкна, че включването на страната ни в програмата за безвизови пътувания на САЩ ще засили търговско-икономическото сътрудничество, привличането на инвестиции и контактите между гражданите на двете държави.

„Визовият режим за САЩ не съответства на отличните отношения между двете страни“, заяви дипломат номер 1.

Тя каза също, че въпреки постоянното увеличение на стокообмена (с 36 на сто през 2018 г.), все още има неизползвани възможности в търговията. Външният министър представи и подготовката на България за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).