Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър представи днес Китай като нарастваща заплаха за световния ред, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
Той използва речта си на Мюнхенската конференция по сигурността, за да каже, че най-населената държава в света краде ноу-хау от Запада, сплашва по-малките си съседи и се стреми да получи преимущество по всякакъв начин и на всяка цена.
Еспър изтъкна, че Китай оглавява списъка на Пентагона с потенциални неприятели, следван от Русия, Северна Корея, Иран и продължаващата заплаха от екстремистки групировки.

"Китайската комунистическа партия още по-бързо пое в грешна посока и стигна още по-далеч - повече вътрешни репресии, по-хищнически икономически практики, повече твърдост и - което е най-притеснително за мен - стана по-агресивна във военно отношение", изброи шефът на Пентагона.

Еспър подчерта, че САЩ не желаят конфликти с Китай и отбеляза, че правителството във Вашингтон е изпратило медицински материали, за да помогне на Пекин в борбата с коронавируса, от който се заразиха над 67 000 души. При все това, смята той, Китай е дал ясно да се разбере какви са дългосрочните му намерения, а Европа и останалата част от света трябва да се събудят и да разберат каква заплаха представлява тази държава.
Американският министър на отбраната предупреди европейците, че застрашават НАТО, като позволяват на китайския телеком "Хуавей" да участва в изграждането на безжичната интернет мрежа от пето поколение (5G), предаде Франс прес. По думите на Еспър "Хуавей" е троянски кон, който ще предава данни на потребители на комунистическата партия и на китайските тайни служби.