Украинският президент Володимир Зеленски предлага за обсъждане на въпроса за Крим да се създаде нов формат, в който влиятелна роля да играят САЩ. Той заяви това днес, говорейки на Мюнхенската конференция за сигурността, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Това, което не ми харесва в Минските споразумения, е въпросът за Крим. Въпросът за Крим изобщо не се обсъжда. . . Необходим ли е нов форум? Тук по-силно биха могли да повлияят САЩ", каза Зеленски.

По-рано в Мюнхен той се срещна с делегация на Конгреса на САЩ и предложи на Вашингтон да се присъедини към преговорите за ситуацията в Източна Украйна. Зеленски отбеляза обаче, че няма алтернатива на т.нар. нормандски формат (Германия, Русия, Украйна и Франция) за уреждане на ситуацията в Източна Украйна, защото, както каза той, именно този формат "роди Минския процес".
В Мюнхен украинският президент предложи раздалечаването на войските на враждуващите страни в Донбас да става по сектори и изтеглянето им да се проверява от наблюдателите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).
В изказването си на конференцията Зеленски разкритикува световната система за сигурност, която "не е спасила Украйна". "Защо при решаването на световни въпроси не се използват принципите на демокрацията, а само правото на силния и геополитическият интерес? Не може един клуб от избрани държави да решава съдбата на останалите", каза той и призова светът да не забравя за войната в Украйна.
Зеленски изрази надежда, че конфликтът в източната част на страната ще преключи до 2024 година, когато изтича президентският му мандат. Ако за пет години спрем войната и върнем хората у дома, значи е имало смисъл да ставам президент, каза той. Зеленски благодари на САЩ, че подкрепят Украйна в конфликта й със САЩ, каза, че би искал да направи посещение в САЩ и покани президента Доналд Тръмп да посети Киев, предаде Асошиейтед прес.