Премиерът Бойко Борисов и зам.-регионалният министър Николай Нанков проведоха дружески разговор с потупване по врата, излъчен на живо в профила на Борисов във фейсбук. Случката се разигра, докато Борисов проверяваше строителните дейности на околовръстния път на София в участъка от бул. "Цариградско шосе" до жк. "Младост". Освен Нанков в джипа на Борисов бе и финансовият министър Владислав Горанов.

Ето какви мисли обмениха Борисов и Нанков:

Борисов: Това сме им общали на софиянци  - метрото третия лъч и да затворим двете дъги (на окоовръстното - б.р.). Двете дъги са колко, милиард сигурно...

Нанков: С метрото да, иначе не, тази е 120 без ДДС.

Борисов: Що без ДДС?

Нанков: 142 с ДДС. Там (другата дъга - б.р.) нямаме индикативната стойност, но ще бъде над 250 млн., 300 млн. сигурно

Борисов: Ей ти половин милиард до тука и с метрото съфинансирането, колко става? Колко става? (потупва го по врата)

Нанков: Един

Борисов: Ами какво ми приказваш тогава, да ми опонираш. Ако е било лесно да са го направили комунистите.

Борисов призова ръководителите на строителните работи да предприемат всички мерки по безопасност на труда.

Според Нанков са започнали реалните строителни дейности на околовръстния път в участъка от бул. "Цариградско шосе" до жк. "Младост".

"1.4 км е отчужден в този участък, като остават още две дела за отчуждаване и един имот на Министерство на земеделието. Остава проектът да се съгласува със "Софийска вода" и да се вземе решение за целия участък. Предвижда се изграждането на три активни ленти в посока и локални платна с по две ленти. Ще има три пасарелки, както и спирки на градския транспост. Ще се изградят четири съоръжения – в района на с. Герман, при двореца "Врана", в района на кв. "Горубляне" и при жк. "Младост". Тази седмица поетапно ще се затваря участъкът от пътя за с. Лозен и бул. "Цариградско шосе". Ще има временна организация на движението двупосочно в този участък", посочи Нанков.

За другата част на околовръстното шосе от бул. "Цар Борис III" до жк. "Люлин" зам.-министър Нанков посочи, че проектът е подготвен от Столична община и минава съгласуване. Зам.-министърът уточни, че в този участък има тежки отчуждавания.

"Ще бъде пусната в рамките на следващите три месеца тръжната процедура за инженери. След това ще се процедира по подробния устройствен план. Пътните възли са решени да бъдат с кръгово движение и без светофари. Предвижда се голям нов мост над реката, който ще бъде с по три ленти в посока. Навсякъде се изграждат се канализация и колектори", каза още Нанков.

Премиерът се поинтересува за околовръстния път на Пловдив. Зам.-министър Нанков посочи, че там се работи и кръговото кръстовище ще прерасне в пътен възел, като ще има и локални платна.

"Щом ни махат хората и не ни псуват, значи е добре. Социологията е добра. Просто ми е кеф да шофирам през нивите, през калта, като знам, че след няколко месеца тук ще има чакъл и мостове. Това ми е любимото", каза още Борисов.

През октомври миналата година Агенция "Пътна инфраструктура" обяви, че един километър от разширението на столичното Околовръстно шосе между кв. "Младост" и магистрала "Тракия" ще струва близо 24 млн. лева. Изграждането на малко над 6 км от пътната артерия ще струва 142.7 млн. лв. Средствата са осигурени от държавния бюджет, а участъкът трябва да е готов до края на 2021 г.