Османската власт е знаела кой е Васил Левски и какво е значението му в българските революционни среди много преди да го залови. Това каза пред "Фокус" шефът на Националния музей "Васил Левски" в Карлово Дора Чаушева. Тя коментира нова книга, в която се публикувани нови документи за издирването и следствието срещу Левски и участнтиците в Арабаконашкия обир.

"До сега смятахме, повечето уважавани колеги историци публикувахме, че едва по време на процеса турските власти разбират за величината на Васил Левски в структурата на цялата тази комитетска организация и че именно той е ръководителят. Сега, обаче, трябва да отместим доста по-назад във времето този факт. Това е било известно на османската власт, защото по един от документите, който тепърва ще се превежда, за сега е само в работен вариант, още преди обира в Арабаконак те имат една сериозна агентурна мрежа, благодарение на която русенският валия Ахмед Хамди паша е събрал достатъчно информация, която изпраща към Великото везирство в Истанбул, за изгражданата комитетска мрежа, за пристигането на Васил Левски от Влашко, и изграждането специално на Ловешкия комитет като център на организацията", каза Чаушева.

В този документ са изброени поименно много от ловешките дейци, както и членове на комитетите от други градове -  Тетевен, Троян, Габрово. Освен това османците са знаели, че комитетската мрежа функционира и включително осъществява революционен терор - акции за осигуряване на финансови средства.

"Да дадат пари за организацията или от опасност от предателство са убити чорбаджията Васил Козлев в Лясковец, убит е Дякон Паисий в Орхание, споменава се за опити за покушения и на хора, за които до сега нямаме информация. Споменава се за слугата на Денчо Халача в Ловеч и всичко това явно се случва още преди да бъде осъществен Арабаконашкия обир. Затова тези документи допълват и променят в значителна степен, специално в тази посока, това което знаехме към момента и предполагахме, а именно, че Васил Левски става явен за турската власт една след Арабаконашкия обир и след осъществените разпити и информацията, която отделни дейци дават за него в самия процес на разпитите", каза още Чаушева.

Тя допълни, че османската власт е имала много подробна информация за създаваните комитети в Северна България или Дунавския вилает. В ръцете на османците дори са попаднали писма на Любен Каравелов до Левски, вероятно преди самият Левски да ги е получил.

"Попадането ще постави много сериозен въпрос – как, къде, чрез кого, тези писма вместо първо при Левски попаднаха в полицията. Интересни са няколко документа, които пък показват кои османски служители – полицейски, административни, съдебни са наградени с различни ордени и звания за своите заслуги в цялата тази операция на османската власт срещу комитетската организация – първоначално срещу обирджиите на Арабаконашката хазна, а после и срещу същинските революционни дейци. Кои са хората, които са били високо удостоени за своите услуги", каза още Чаушева.