Да се приемат боклуци само от страни в ЕС, всеки килограм да бъде следен с GPS системи, изискванията за фирмите, които пренасят и съхраняват боклук да са по-строги, а санкциите - по-високи. Това предвиждат нови законови промени в Закона за управление на отпадъците електронната платформа на Мая Манолова "ИзправиСе.БГ".

От 2011 г. насам има 1500% увеличение на внесения у нас боклук, докато износът за 2017 г. например е 17 пъти по-малко от вноса, твърди Манолова. Но признава, че данни от институциите за това точно колко боклук се внася няма, и това едва ли е случайно.

"Страната ни се превърна в сметище, кофичка за боклук на Европа", заяви бившата главна омбудсманка. "Нерегламентирани сметища много. Националният ни боклук също намира място там и остава с години."

За нуждата от подобни подправки Манолова получила подкрепа както от подкрепилите я на кметските избори миналата година - инициативният й комитет и Движение "България на гражданите", така и граждански активисти от Шумен, Пещера, Севлиево, Батак, Попово и множество места в страната, където местните имат проблем със сметища или заводи за горене на боклук, включително и София. 

"Може и фирма фантом с 5 лева капитал да съхранява боклук, и на практика не може да й се търси отговорност за нарушенията", отбеляза тя недостатък на настоящия закон. "Законът за управление на отпадъците е един от малкото, които допускат "мълчаливо съгласие" при подадени документи за регистрация. Ако искаш да отвориш фризьорски салон - трябва да изчакаш решение от институция. Но да съхраняваш отпадъци - стига само да изчакаш да мине определения срок."

Промените предвиждат по-високи изисквания за площадките, на които се складира боклука, като например те да се намират в или непосредствено до инсталациите за изгарянето им. И още - да се намалят сроковете за престой на отпадъци от 2-3 години за нетоксични и токсични до 6 месеца - и да се спазват. Всяка площадка да има видеонаблюдение, а камионите, които пренасят боклука - да се следят с GPS система.

"Изправи се.БГ" са пратили и въпроси по ЗДОИ до министерството на околната среда и водите, финансовото министерство и дирекция "Митници" за информация колко боклук е минал през българия през последните 7 години и кои са фирмите, които се занимават с тази дейност.

"Защо да внасят въобще боклук, да го забраним това", развика се по време да представянето на закона софиянец от активистите. "Както дрогата е забранена, така и боклукът да е."

И отсече, че "си поставяме цел Фандъкова да отиде в затвора", и че настоящата кметица на града "иска да мрем по-дълго".

Лидерка на протестиращите в Пещера срещу миризлива станция за преработка пък разказа как фирмата собственик я заплашила със съд и разпространила листовки със заплахата, за да уплаши местните. И накрая добави, че управляващите не ни искат здрави, "защото не е в интерес на големите фармацевтични компании".

Законопроектът ще бъде в пощенските кутии на депутатите до утре, но досега винаги се е намирал депутат от опозицията, който да внесе предложенията на Манолова.