Липи ще се разлистят в сградата на Главния щаб на един от най-големите европейски музеи – „Ермитажа“ в Санкт Петербург, съобщи ТАСС. Своеобразният флорален „пърформанс“ е част от архитектурна изложба, посветена на проекта за история и реконструкция на Главния щаб на Ермитажа, която се открива днес.

Чертежите, ескизите и макетите, които описват целия преоект, са съчетани с истинска възстановка на планираните „висящи градини“ в сградата на Ермитажа, представени от току-що посадените липи. Архитектите се надяват по време на изложбата, която приключва на 26 април, дърветата да напъпят, да се разлистят и на финала на изложбата да имат богата корона.

До 1917 г. в зданието на Главния щаб са се намирали висшите държавни учреждения на Руската империя. По времето на СССР различни държавни организации са били настанявани там. От 1988 г. обаче сградата е предадена на Ермитажа. По проекта на „Студио 44“, куратор и организатор на изложбата, Главният щаб е бил цялостно реставриран и реконструиран от архитектурното студио в периода 2002 – 2014 г., а настоящата изложба е разказ за творческия път, по който са минали архитектите, за да възстановят сградата в целия ѝ блясък.

Площад Славейков